“Eén procent kans dat er oplossing gevonden wordt voor Thomas Cook België, speech van directie leek op een afscheid”

Illustratiebeeld.
ANP Illustratiebeeld.
“Het ziet er niet goed uit.” Die boodschap verkondigde Katrien Degryse van de socialistische vakbond na een algemene vergadering met vakbonden en directie van Thomas Cook België. “De directie zei dat er één procent kans is dat er een oplossing uit de onderhandelingen komt. Het leek op een afscheidsspeech.” 

Het ziet er dus bijzonder slecht uit volgens de vakbonden. Officieel liggen alle pistes echter nog open. Morgennamiddag komt er normaliter een nieuwe ondernemingsraad.

De vakbonden willen daar garanties zien voor het uitbetalen van de lonen voor de maand september. Dat zou woensdag moeten gebeuren. De vakbonden kregen van de directie te horen dat het geld er is, maar dat ze er niet aan kan omdat de banken de rekeningen geblokkeerd hebben. 

“Andere sfeer”
Na de eerste ondernemingsraad klonk er nog enige hoop door, maar die lijkt nu helemaal weggevaagd. “Vanmorgen waren we heel hoopvol”, aldus Els De Coster van het ACLVB. “Nu is er een andere sfeer. We hadden verwacht dat de directie met alternatieven en concrete pistes naar voor ging komen, maar dat was niet het geval. De scenario’s blijven vaag.” 

“CEO Jan Dekeyser heeft het personeel toegesproken. Hij zoekt nog naar een oplossing via gesprekken met eventuele investeerders en partners, maar hij is eerlijk genoeg om toe te geven dat de slaagkans klein is. Eén à twee procent zijn de cijfers die hij genoemd heeft. Dat is zeer weinig.”

“Nog altijd vertrouwen in directie”
“Die kleine kans wordt de volgende 24 uur onderzocht”, vult Degryse aan. “Welke pistes de directie concreet gaat onderzoeken, weten we niet. Ik heb begrepen van de directie dat zelfstandig als Thomas Cook België verdergaan moeilijk is. Men rekent op Duitsland voor IT en andere systemen. We hebben gevraagd om morgen uitleg te krijgen over alle pistes die bewandeld worden.”

Patrick Van Holderbeke van het ACV besluit op een enigszins positieve noot. “Er is nog altijd vertrouwen in de directie. De intenties zijn goed. Ik heb nog altijd het gevoel dat er naar oplossingen gezocht wordt. Ook het personeel blijft positief, al wordt dat moeilijker naarmate de uren verstrijken. Voorlopig wordt er niet gedacht aan acties.” 
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guy vermeulen

  De zakken zijn al gevuld.

 • Philippe Vander Haeghen

  Wat gaat er met hun vloot gebeuren? Schroothoop?

 • Thomas Magontier

  Acties gaan niet helpen he. Beter constructief en open blijven praten met veel transparantie.

 • Dirk Sonck

  Niet te naïef zijn. Er bestaat geen enkele kans.

 • Joke Weyts

  Royal Imtech met wereldwijd 150.000 werknemers is eind 2015 failliet gegaan. Ik denk dat meer dan 90% van de onderdelen daarvan overgenomen werd of onder een nieuwe naam opnieuw opgestart werd. Imtech België bestaat nog steeds. Dus nog niet wanhopen. Zelfs na faillissement...