“Een op de vijf bedrijven slachtoffer van fraude”

Getty Images/iStockphoto
Het voorbije jaar heeft een op de vijf bedrijven in België te maken gekregen met fraudeurs. Dat blijkt uit een studie van het adviesbureau BDO België. Gemiddeld kost de fraude per incident 150.000 euro. In twee procent van de gevallen loopt het verlies zelfs op tot meer dan 1 miljoen euro.

Op basis van de anonieme antwoorden van 245 bedrijven, concludeert BDO dat bedrijven die nog geen slachtoffer waren van fraude of een poging daartoe, uitzonderingen zijn. Amper 23 procent van de bedrijven kwam de voorbije vijf jaar niet in aanraking met fraude.

Valse factuur

Hacking blijkt niet de populairste manier te zijn om fraude te plegen. De klassieke valse factuur blijft de vaakst gebruikte vorm van fraude: 15 procent van de ondervraagde bedrijven geeft aan de voorbije vijf jaar minstens één valse factuur te hebben betaald.

Volgens Cédric Antonelli van BDO België maken de fraudeurs geen onderscheid tussen grote en kleine ondernemingen. "Elk type bedrijf krijgt vandaag met fraude te maken en fraudeurs gebruiken dezelfde fraudetechnieken bij groot en klein", zegt hij. 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jo vandenberghe

  En wij slachtoffer van de bedrijven,wegens niet genoeg belasting betalen.

 • james vroman

  dief beschuldigd dief

 • Freddy De Vos

  Hoeveel consumenten zijn er geen slachtoffer van fraude? Met garanties wordt ook vaak geschoemeld!

 • Jan Van Rompaey

  Zij frauderen allemaal zelf. Onderzoek dat eens. Maar de fiscale controleurs van de bedrijven gaan liever rijkelijk tafelen met de CEO.

 • pieter De Potter

  Opletten voor Chinese bedrijven die electronische vervangstukken aanbieden die normaal niet meer te vinden zijn. Ze hebben 161 positieve beoordelingen op Ebay, maar eens de centen binnen rekken ze het nog 6 maanden en weg zijn ze.