"Delhaize en Ahold mikken op deal voor zomervakantie"

ANP
De supermarktbedrijven Ahold en Delhaize hopen hun fusiegesprekken nog deze maand af te ronden, voordat de zomervakantie aanbreekt. Dat meldde financieel persbureau Bloomberg vandaag op gezag van bronnen rond de onderhandelingen.

Een samensmelting van het Nederlandse moederbedrijf van Albert Heijn met zijn Belgische branchegenoot zou structurele kostenvoordelen moeten opleveren tussen de 300 en 700 miljoen euro per jaar. Die zouden vooral gevonden moeten worden in inkoopvoordelen en lagere overheadkosten.

Grootschalige winkelsluitingen worden niet voorzien omdat de twee ondernemingen zowel in de Verenigde Staten als Europa nauwelijks overlap hebben in hun winkelbestand.

Ahold en Delhaize maakten vorige maand bekend dat zij met elkaar in gesprek zijn over een krachtenbundeling. Daardoor zou een supermarktgigant ontstaan met een jaaromzet van zo'n 55 miljard euro. Volgens de ingewijden waar Bloomberg mee sprak, vorderen de gesprekken en zijn beide partijen optimistisch, maar staat nog niet vast dat het tot een deal komt.

Een punt van discussie zou zijn hoe de transactie eruit moet komen te zien. Bij een aandelenruil zouden aandeelhouders mee kunnen profiteren als de beoogde kostenbesparingen worden gehaald of zelfs overtroffen. Maar mogelijk wordt ook een deel in contanten voldaan. Ook zou de onderlinge verdeling van de bestuursposten nog onderwerp van discussie zijn.