"De rijkste Belgen zijn (West)-Vlamingen"

Drie kwart van de 500 rijkste Belgen woont in Vlaanderen, de rest zit voor gelijke delen verdeeld over Brussel en Wallonië. Dat is een van de conclusies van derijkstebelgen.be, een nieuwe website die een continu overzicht, dagelijks nieuws en statistieken wil bieden van de 500 rijkste Belgen. Initiatiefnemer Ludwig Verduyn stelde de website vandaag voor.

Procentueel gezien bevindt een kwart van de 500 rijkste Belgen zich in West-Vlaanderen, hetgeen volgens Verduyn vooral te wijten is aan het feit dat nogal wat vermogende mensen zich laten domiciliëren in Knokke.

West-Vlaanderen wordt van nabij gevolgd door de provincie Antwerpen, waar 21 procent van die rijkste Belgen gedomicilieerd is. Daarna volgen Oost-Vlaanderen (16 procent), Brussel (13 procent), Vlaams-Brabant (8 procent), Luik (4 procent), Henegouwen (4 procent), Limburg (3 procent), Waals-Brabant (3 procent), Namen (1 procent) en Luxemburg (1 procent).

De berekening van de vermogens gebeurt op basis van beurskoersen en publiekelijk bekende informatie, zoals balansen van bedrijven en historische cijfers. Verduyn startte het project van de rijkste Belgen op in 2000 met de publicatie van een eerste boek (aanvankelijk over de 200 rijkste Belgen).

Bekijk hier de volledige lijst met de rijkste Belgen.

Bovenaan de top 500 staan volgens Verduyn een 10- à 15-tal extremen, daarna is er een grote kloof met de volgende vermogens. Tendensen die Verduyn sinds 2000 opmerkt zijn dat de rijksten rijker geworden zijn, en dat er onder de rijkste Belgen zich veel Vlaamse kmo's en bouwbedrijven bevinden. De autodistributie heeft het dan bijvoorbeeld weer moeilijker.

"Om rijk te worden moeten ondernemers zich richten op een nichemarkt met hoge toegevoegde waarde", aldus Verduyn. "Massaproductie biedt vandaag nog maar weinig marge."

THINKSTOCK
Een andere vaststelling is dat Marc Coucke met een vermogen van 1,27 miljard euro nog net buiten de top-10 rijkste Belgen valt.
BELGA Een andere vaststelling is dat Marc Coucke met een vermogen van 1,27 miljard euro nog net buiten de top-10 rijkste Belgen valt.
http://derijkstebelgen.be/wp-content/uploads/2015/06/Per-provincie.jpg