"Crisis kost minstens 100.000 Belgische banen"

De Belgische economie zal dit jaar met 1 procent krimpen. Door de crisis zullen er dit en volgend jaar minstens 100.000 jobs in België verloren gaan. Dat voorspelt Bart Van Craeynest van de studiedienst van bank-verzekeraar KBC.

0,5 procent
Begin december verwachtte de econoom een krimp met 0,5 procent in 2009 en het verlies van 20.000 banen. Een maand later is Van Craeynest pessimistischer dan ooit. "We zien een dramatische opeenvolging van desastreuze cijfers", zegt hij. "Het ergste moet nog komen."

VS
Vooral op de arbeidsmarkt zullen zware klappen vallen als gevolg van faillissementen en herstructureringen. "De golf van banenverlies zoals we recentelijk in de VS hebben gezien, gaan we nu ook in Europa en in België zien. 2009 wordt een dramatisch jaar voor de arbeidsmarkt", zegt Van Craeynest.

Herfst
De eerste helft van dit jaar gaat de economie nog verder achteruit, voorspelt de KBC-econoom. Pas in de herfst kunnen we de eerste tekenen van herstel zien. Maar dan mag de economie niet in de greep van een klimaat van prijsdalingen terechtkomen. Ook de Europese vastgoedmarkt moet standhouden, anders zal de economie zich pas in 2010 langzaam beginnen te herstellen. (belga/kh)