“Buitenlanders moeten al na één dag werken in België aanspraak kunnen maken op werkloosheidsuitkering”

Photo News
Als het van de commissie Werkgelegenheid van het Europees Parlement afhangt, zullen werknemers uit andere lidstaten al na één dag in België gewerkt te hebben aanspraak kunnen maken op een werkloosheidsuitkering. Momenteel moeten deze werknemers minstens drie maanden in België aan de slag zijn geweest vooraleer ze daar recht op hebben.

De commissie Werkgelegenheid stemde over een herziening van de richtlijn over de coördinatie van de sociale zekerheidsstelsels onder de lidstaten. Een meerderheid van de leden schaarde er zich achter het idee dat werknemers die in andere lidstaten aan de slag waren al na één dag werk in een nieuwe lidstaat aanspraak moeten kunnen maken op een werkloosheidsuitkering.

Voor N-VA zet dit standpunt de deur open voor "welvaartstoerisme". "Dit kost onze sociale zekerheid handenvol geld en is een doorn in het oog van wie wel belastingen betaalt", meent Europarlementslid Helga Stevens. In België geldt sinds 2016 dat mensen na hun buitenlandse arbeid eerst nog drie maanden in ons land gewerkt moeten hebben vooraleer ze een uitkering kunnen krijgen.

“Willen de situatie behouden”
Ook Tom Vandenkendelaere (CD&V) neemt afstand van de stemming in de commissie. "De redenering is dat je mensen met een uitkering sneller in een inschakelingstraject krijgt, maar de situatie in België is apart omdat de werkloosheidsuitkeringen bij ons niet beperkt zijn in de tijd. We willen de situatie dan ook behouden zoals ze is", legt hij uit. 

Staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Philippe De Backer (Open Vld) verzet zich tegen de beslissing van de commissie Werkgelegenheid in het Europees Parlement. “Ik wil de deur niet openzetten voor uitkeringsfraude”, zegt hij. Ik heb als staatssecretaris hard ingezet op het aanpakken van nationale en internationale uitkeringsfraude. Met resultaten. Met dit voorstel van de commissie Werkgelegenheid en sociale zaken van het Europees Parlement wordt dat veel moeilijker.”

De Backer wijst er nog op dat België een koploper is in de strijd tegen sociale fraude en sociale dumping. “Het voorstel van de commissie maakt het werk van controle- en inspectiediensten veel moeilijker. Ik hoop dat het standpunt wordt overruled door de plenaire zitting.” 

Onderhandelingen

De federale regering in België moet zich nog buigen over de hervorming van de werkloosheidsuitkeringen. Voor N-VA vormt de stemming alvast "een reden te meer om eindelijk de werkloosheidsuitkeringen in de tijd te beperken”. Ook al omdat de commissie er ook voor gewonnen is dat mensen hun werkloosheidsuitkering nog zes maanden na hun vertrek uit een lidstaat moeten kunnen behouden. 

Met de stemming in de parlementscommissie is de kous niet af. Over de richtlijn moet nog onderhandeld worden met de lidstaten. Het lijkt erop dat verscheidene politieke fracties nog zullen proberen om het onderhandelingsmandaat bij te sturen in plenaire zitting.
1.027 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verstrepen

  Die zotten kunnen dat uit hun eigen persoonlijke beurs betalen. Wat een toestanden! Je moet echt meer dan onnozel en hyper dom zijn om in dat boeltje te werken.

 • Marc Van der Vloedt

  ...en ze hebben net een netwerk van NEP firma's en nep sollicitanten en nep werklozen uit Polen ontmaskert in Nederland !

 • Lieve Geyter

  Als deze regel er echt doorkomt en Belgie pas het toe, hier kan een mens rijk van worden. Verschillende landen een domicilie overal 1 dag werken en overal inschrijven voor een uitkering, dat brengt op! En of zal dit misbruikt worden! Pak ineens 5 lidstaten is 5000€ per maand voor 5 dagen werken. En binnen 6 maanden ben je 30000€ rijker. Ja waarom nie hè

 • lalla menana

  Ja daarom komen ze graag naar België. Het beloofde land...

 • Kris Verbeek

  Gewoon belachelijk ! Wie zijn idee was dit ? Zijn ze helemaal zot geworden in de EU? Maar 1 dag moeten werken? We gaan nogal een uitkeringstoerisme creeren. Iedereen naar Belgie, 1 dag de straat vegen en voor de rest een volwaardige uitkering ontvangen. WOW ! Zitten die allemaal te blowen in het Europees Parlement? Moest dit effectief worden, zal ik als eerste gaan betogen. Iedere Belg maar werken tot zijn (momenteel) 67e, de rest zal ons wel komen uitzuigen.