“BNP Paribas helpt omstreden detentiecentra VS mee financieren”

Het logo van BNP Paribas.
EPA Het logo van BNP Paribas.
BNP Paribas, waar de Belgische overheid hoofdaandeelhouder van is, doet intensief zaken met GEO Group, een grote speler in de opsluiting van migranten in de VS. Dat schrijft De Standaard vandaag.

In de VS zijn detentiecentra en privaat uitgebate gevangenissen een miljarden­business. Volgens de ­radiozender NPR is het leeuwendeel van de contracten van de ICE-detentiecentra in handen van twee bedrijven: GEO Group en CoreCivic. 

Uit documenten die zijn ingediend bij de Amerikaanse ­financiële toezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) blijkt dat BNP Paribas al jaren commerciële banden heeft met GEO Group.

Obligatie-uitgiftes

Zo is de bank onder meer nauw betrokken bij verschillende obligatie-uitgiftes door GEO Group. Bovendien bezat een dochterbedrijf van de bank, BNP Paribas Arbitrage, in het eerste kwartaal van dit jaar voor 853.000 dollar aan aandelen van GEO Group. Daarnaast wordt BNP als kredietverstrekker genoemd in de jaarverslagen van GEO Group uit 2014, 2012 en 2010.

De Amerikaanse detentiecentra zijn omstreden, omdat de omstandigheden voor de migranten er vaak te wensen over laten. In het interne mensenrechtencharter van BNP Paribas belooft de bank "rechtstreekse en onrechtstreekse bijdragen aan mensenrechtenschendingen te vermijden". 

“Fundamentele mensenrechen met voeten getreden”

"Nochtans worden hier op grote schaal fundamentele mensenrechten met de voeten gereden", reageert Frank Vanaerschot van de vzw FairFin, die ijvert voor een fair financieel systeem. Hij pleit ervoor dat BNP zich terugtrekt uit GEO Group en roept de Belgische overheid op om de bank op het matje te roepen.

In een reactie in De Standaard stelt BNP Paribas zijn eigen ‘due diligence’ uit te voeren en voortdurend nieuwe informatie te evalueren. Op de oproep om de commerciële banden met GEO Group door te snijden, wilde de bank niet ingaan.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michel Gijbels

  En wat is er mis met de detentie centra? Jullie halen 0 bewijzen en argumenten aan... Mag toch wel als jullie zulke straffe uitspraken maken. In jullie ogen moeten alle grenzen open zeker..

 • Roland Jeronimus

  BNP is kredietverstrekker en mede-eigenaar van een omstreden Amerikaans bedrijf met de Belgische overheid als hoofdaandeelhouder. De Belgische overheid is vooral druk met zichzelf. Veel regels en geen controle.

 • Jan Sells

  voor banking zonder enige moraal moet je bij bnp zijn; de bank bij uitstek als je wil investeren in oorlog, uitbuiting, foltering, dood en vernieling

 • Marc Rooms

  business is business. nu nog hun terugkeer financieren !

 • constan vriel

  als dat mooi geld opbrengt waarom niet, banken moeten renderen.