'Bedenker Bitcoin' gevonden, politie valt binnen

De politie bij het huis van Wright in Sydney.
REUTERS De politie bij het huis van Wright in Sydney.
De website Wired  schreef eerder vannacht dat ene Craig Wright uit Sydney de man was achter de Bitcoin. Een paar uur later viel de politie het huis van Wright binnen. Er werd toen nog steeds gedacht dat Wright de man achter Bitcoin is, maar de politie laat nu weten dat de reden van het bezoek te maken heeft met de belastingdienst.

Meer dan tien politieagenten doorzochten het huis van Wright, een computertechneut en zakenman. Enkele uren voor de huiszoeking schreven journalisten van Wired en Gizmodo dat Wright de bedenker is van de succesvolle digitale valuta.

Dat dachten ze op basis van gelekte emails, documenten en internetarchieven. De journalisten beweerden ook in het bezit te zijn van notulen van een vergadering tussen Wright en belastingsambtenaren waaruit blijkt dat hij de uitvinder zou zijn van Bitcoin.

Een buurtbewoner meldt dat er al een tijdje niemand meer thuis is geweest in het huis en dat de woning van Wright opvallend vol staat met computers. "We konden alle computers in de woonkamer zien staan. We dachten altijd dat het wat excessief was voor een normaal huishouden."

Volgens documentatie is Wright betrokken bij meerdere technologische bedrijven, maar hij zou dus niet de uitvinder van Bitcoin zijn.

REUTERS
REUTERS