"Bankdirecteur met €800.000 erfenis naar bordelen"

Kantoorhouder die 3 miljoen van klanten steelt, verschijnt morgen voor raadkamer

Joost De Bock
De raadkamer in Brugge beslist morgen of Yves Boelens, ex-kantoorhouder van BNP Paribas Fortis in Oudenburg, naar de strafrechtbank moet. Hij lichtte enkele klanten op voor 3 miljoen euro. Het geld verbraste hij onder meer in bordelen. "Ik alleen al ben 800.000 euro kwijt", getuigt een weduwe.

Yves Boelens was een charmante en zeer gerespecteerde bankier. Hij had één van de beste landelijke kantoren van BNP Paribas Fortis, waardoor hij ook gewaardeerd werd door zijn oversten bij de hoofdzetel. Zijn aanhouding in november 2013 sloeg dan ook in als een bom, niet in het minst bij vrijwilligersorgansatie Kiwanis waar hij ook lid van was. Niemand had ooit durven te denken dat de vader van twee kinderen uit Zerkegem zijn klanten zou bedriegen. De bankier zat enkele maanden in voorhechtenis en werd daarna onder voorwaarden weer vrijgelaten. Het gerechtelijk onderzoek werd een eerste keer afgerond in 2015. Toen verschenen de kantoorhouder en zijn handlanger Michel Derycker al voor de raadkamer, maar de advocaat van deze laatste vroeg bijkomend onderzoek. Waardoor de zaak meer dan een jaar werd uitgesteld. Morgen oordeelt de raadkamer opnieuw. Het parket vindt dat er ruim voldoende aanwijzingen van schuld zijn tegen de kantoordirecteur en zijn luitenant. Ze maakten misbruik van de goedgelovigheid van enkele slachtoffers met veel geld. De bankier kon zijn klanten ervan overtuigen om hun geld te beleggen, maar via allerlei constructies stak hij belangrijke sommen zelf in zijn zakken.


Het Openbaar Ministerie vraagt evenwel de buitenvervolgingstelling van de bank BNP Paribas Fortis, omdat de oplichting, het misbruik van vertrouwen, valsheid in geschrifte en de diefstal een privé-initiatief was van Boelens. De gedupeerden vinden echter dat de bank wél schuld treft, omdat Boelens onvoldoende gecontroleerd werd en er ook slordigheden optraden bij het toekennen van leningen en het afsluiten van verzekeringen.

Fooien van 1.000 euro

Brigitte Dochy (60) uit Drongen is één van de belangrijkste gedupeerden. "We zijn zeker 800.000 euro kwijt", getuigt ze. "Wijlen mijn man (Eddy De Gelder, red.) had die som geërfd van zijn vader. Mijn schoonvader had goed zijn boterham verdiend als eigenaar van een horecazaak in Oostende. Mijn man was lief, maar had echter niet de zakelijke gaven van zijn vader. Hij was naïef en liet heel zijn vermogen beheren door Yves Boelens. Eddy kampte met een zwaar alcoholprobleem. Door overmatig drankmisbruik werd zijn geestesvermogen gaandeweg aangetast. Hij was de ideale prooi voor iemand die hem wilde bedriegen. Plus: hij had veel geld. De bankdirecteur en zijn kompaan troonden mijn man zeer vaak mee naar sterrenrestaurants, waar ze steevast de duurste flessen lieten aanrukken. Het feest werd dan 's avonds voortgezet in het bordeel waar de bankier kind aan huis was. Mijn man was fysiek tot niet veel meer in staat. Terwijl hij zijn zoveelste glas dronk aan de toog, amuseerden de bankier en zijn vriend zich met de meisjes. De hoertjes zagen het gezelschap graag komen, want bovenop het geld voor hun seksuele prestaties kregen ze nog fooien van 500 tot 1.000 euro om eens mooi te glimlachen. Mijn man betaalde doorgaans de eindafrekening. Ik wist dat Eddy nu en dan eens in een bordeel belandde, maar niet dat hij daar zoveel geld kwijtspeelde."

Valse intresten

"Eind 2011 kreeg ik plots een telefoontje van de bordeelhoudster. Ze vertelde me dat mijn man gepluimd werd door Boelens en Derycker. Die vrouw was tenminste nog eerlijk. Zo ben ik erachter gekomen dat de bankier ons zwaar aan het bestelen was. Dat is later ook gebleken uit gerechtelijk onderzoek. We hadden een blind vertrouwen in Boelens. Hij was tenslotte toch kantoorhouder bij een grote bank. Hij maakte ons wijs dat ons geld veilig belegd was en we kregen ook bijna elke maand 5.000 euro intresten, maar lang heeft dat niet geduurd. Dat was trouwens ons eigen geld of dat van andere gedupeerden. De rest was allemaal weg. Pure diefstal. Onze neef, een Nederlandse dokter, verloor zo 1,3 miljoen euro. Een andere kennis 700.000 euro. Nog andere mensen zagen bedragen tussen 10 en 20.000 euro in rook opgaan. Ik zit nu volledig aan de grond. Mochten mijn kinderen de huur van mijn huis niet betalen, dan zou ik op straat moeten slapen. Mijn man is begin vorig jaar overleden. Hij was pas 65 geworden. Het besef dat hij door Boelens zo fel was bedrogen, heeft zijn dood zeker bespoedigd."