“Autoriteiten, maak een einde aan de brandstofblokkades”

Een blokkade op weg naar Feluy (Henegouwen).
BELGA Een blokkade op weg naar Feluy (Henegouwen).
De brandstoffensectorfederaties BPF en Brafco roepen de autoriteiten op om een einde te maken aan de blokkades. “Deze situatie ondermijnt niet alleen de veiligheid van de brandstoffendepots en het transport, ze brengt ook de bevoorrading van brandstoffen aan burgers en bedrijven in gevaar”, klinkt het.
Bieten en afval op de weg richting Feluy, het werk van de ‘gele hesjes’.
BELGA Bieten en afval op de weg richting Feluy, het werk van de ‘gele hesjes’.

De woordvoerder van Jan Jambon meldde gisteren dat het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken de situatie rond het brandstofprotest van nabij opvolgt. "Het is echter aan de lokale autoriteiten om op te treden, en zij doen dat ook. Indien nodig kunnen ze steun krijgen van de federale politie."

Het crisiscentrum, de politie, de Staatsveiligheid en de gouverneurs zitten deze namiddag samen om zich te buigen over de acties in Wallonië. “We willen duidelijk in kaart krijgen wie er achter die acties zit en wat hun motieven zijn”, zegt het kabinet van Jambon. “Daarnaast willen we komen tot een gecoördineerde actie om een einde te maken aan die onaanvaardbare praktijken.”

BELGA

“Openbare orde in gevaar”

Volgens de sectorfederaties nemen de aanvankelijk vreedzame acties van de 'gele hesjes' proporties aan die niet langer hun oorspronkelijke doel weerspiegelen. “De openbare orde en de veiligheid van de installaties komen in gevaar: er werden al vrachtwagens gesaboteerd en brandende vuurpotten in de buurt van opslagplaatsen zijn onaanvaardbaar.”

Twee mensen zijn aangehouden en in hechtenis geplaatst door de politie na wangedrag in in Feluy en op de autosnelweg A7-E19. 

Commissaris Dominique Ramet bevestigt de feiten, maar wil een duidelijk onderscheid maken tussen de daders en de “gele vestjes”. De manifestanten “drukken zich op een democratische manier uit”, terwijl de “relschoppers de confrontatie opzoeken met de politie”. “Een gerechtelijk onderzoek is gestart en de magistraat is op de hoogte gebracht.” 

In Frankrijk gaat het protest er nog heftiger aan toe.
AP In Frankrijk gaat het protest er nog heftiger aan toe.

“Risico op brandstoftekorten”

De federaties zeggen de vrijheid van meningsuiting van burgers te respecteren en niet te oordelen of de acties al dan niet relevant zijn. "Maar deze acties hebben een directe impact op de bevoorrading van burgers en ondernemingen. Ze mogen het economisch leven en de levering van brandstof en stookolie van burgers niet hinderen. De brandstoftoevoer moet altijd gegarandeerd zijn. Het is onaanvaardbaar om dit te ondermijnen. Als de situatie nog slechter wordt, verhoogt het risico op brandstoftekorten.”

In bepaalde stations is er nog een tekort aan brandstof, maar in heel Wallonië is de situatie wel beter dan gisteren. “Men moet geen 60 kilometer rijden om een tankstation te vinden dat voldoende is bevoorraad”, zegt Olivier Neirynck, woordvoerder van brandstoffensectorfederatie Brafco. 

De sfeer in Crespin, op de grens met België.
AFP De sfeer in Crespin, op de grens met België.

Veiligheidszone van 500 meter in Luik
De stad Luik stelde intussen een verbod in om binnen een straal van 500 meter rond de petroleumsites in Wandre en Sclessin nog verkeersbelemmeringen op te werpen. 

De actievoerders waren deze ochtend nog steeds massaal aanwezig aan de petroleumsites, maar volgens de politie hinderden ze de vrachtwagens niet. “Ondanks dat kan de situatie elk moment veranderen”, aldus de politie.

Ook het in brand steken van materiaal is binnen die zone niet langer toegelaten. “Het is een maatregel die het recht op manifesteren niet in de weg staat. Ze heeft enkel als doel om de veiligheid te waarborgen”, aldus het kabinet van burgemeester Willy Demeyer. De actie is intussen beëindigd, onder meer na tussenkomst van een deurwaarder.

Volgens de stad Luik werd bij de acties gebruikgemaakt van vuurkorven en werden er ook banden en houten paletten in brand gestoken. “Dat is gevaarlijk, vooral in de omgeving van Seveso-bedrijven”, klinkt het. 

“De politie is meerdere keren moeten tussenkomen om er een einde aan te maken. De brandweer heeft ook bijna vijftien keer moedwillig aangestoken vuur moeten blussen. Verkeersblokkades kunnen bovendien het werk van de hulpdiensten belemmeren.”

Ook in Wierde (Namen) duurt de blokkade van het depot van Proxifuel nog voort. De actie verloopt kalm.

AFP53 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • gilbert desmet

  Waarom niet in brussel protesteren maar in feluy,of hebben ze schrik

 • Henninckx Terry

  Ik dacht dat de EU bedoeld was om de prijzen gelijk te schakelen, toch ?????

 • jo vandenberghe

  Mensen met bedrijfswagen en tankkaart ondervinden dat gedrag als storend,maar er zijn ook heel veel mensen die moeten betalen om te gaan werken.

 • Roy Cooks

  Het gepeupel is het wanbeleid van de graaiers beu. 1789 is niet meer veraf.

 • Marnick L'Eau

  het volk protesteert tegen wanbeleid van de regering. Als iemand dat niet leuk vindt, moeten ze er maar voor zorgen dat de regering z'n werk eens doet en het volk DIENT in plaats van ze uit te persen!