"Afwachten in hoeverre sancties voor Iran onze bedrijven treffen"

Docent internationale politiek David Criekemans.
Twitter Docent internationale politiek David Criekemans.
Dat de Amerikaanse president Donald Trump zich terug zou trekken uit het nucleaire akkoord met Iran viel te verwachten. Dat zegt professor Internationale Politiek David Criekemans (Universiteit Antwerpen). Vooral het feit dat hij ook bedrijven uit andere landen wil sanctioneren, kan de doodsteek voor de Irandeal betekenen, aldus Criekemans.

"Dit was wat we verwachtten", zegt Criekemans. "Maar het is wel de meest verregaande versie. Hij zegt niet alleen dat hij uit het akkoord stapt, hij zegt ook dat hij de sterkst mogelijke sancties tegen Iran gaat invoeren."

Ook Europese bedrijven kunnen getroffen worden, legt Criekemans uit. "Er is ook sprake van extraterritorialiteit. Dat betekent dat Europese bedrijven die handel willen drijven met Iran, mogelijk ook sancties opgelegd krijgen. Voorlopig is het nog niet duidelijk hoever die extraterritorialiteit gaat, maar als dat maximaal geïnterpreteerd wordt, betekent dat dat onze banken bijvoorbeeld ook gesanctioneerd kunnen worden als ze handel willen drijven met Iran."

Volgens Criekemans is het in principe geen drama als een van de landen die de deal onderhandeld hebben, er eenzijdig uitstapt, zoals Trump nu doet. Maar als er Amerikaanse sancties komen voor buitenlandse bedrijven die handel drijven met Iran, is de impact veel groter. "In die zin is de deal dood", klinkt het. "De Europese Unie kan het akkoord nog proberen te redden, maar dat zal heel moeilijk zijn." 
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Clement Asselman

  Oneindig veel belangrijker is af te wachten in hoever dit onze veiligheid zal veranderen. Geld is niet alles wat telt, tenminste voor de meesten onder ons. Er zijn inderdaad anderen, die hun eigen moeder zouden verkopen ...

 • rudolf jacobs

  belgie is toch al om zeep ,waarom treuren man,ik begin te gaan hopen dat het snel falliet gaat en we opgenomen worden door nederland indien die betere mensen dit stuk vergeven land nog wel willen

 • Karel Flanders

  De EU politici doen enkel alsof ze verontwaardigd zijn maar de meesten lachen in hun vuistje. Als de VS Syrië en Iran bombarderen en Rusland moeit zich dan kunnen we al die politici op de eerste lijn gaan zetten.

 • Angelo De vie

  Geloof mij, binnen het jaar staat de brandstof weer niet ver van de 2 euro de liter.

 • JAN krommentak

  Waarom moeten wij uit dat akkoord stappen , wij hebben toch geen probleem met Iran