Energiefactuur onderhandelingen federale regering illustratiefoto factuur energie geld.
Volledig scherm
PREMIUM
Energiefactuur onderhandelingen federale regering illustratiefoto factuur energie geld. © Getty Images

Economen pleiten tégen meer maatregelen om hoge prijzen te drukken: “Stop niet iedereen geld toe, grijp gericht in”

“Onze overheid moet stoppen met alle stijgende prijzen en elke hogere factuur te compenseren.” Daar heeft ze niet de centen voor en het is vanuit economisch oogpunt zelfs onwenselijk. Dat zegt econoom Toon Vanheukelom van de KU Leuven. Bovendien zorgt de automatische loonindexering al voor de nodige compensatie. Getuige daarvan is de koopkracht, die neemt dit jaar in ons land toe met 0,6 procent en zal volgend jaar nog sterker stijgen.

62 reacties

 • PAUL NEVELSTEEN

  3 maanden geleden
  Met welke criteria de Nationale Bank rekening houdt ivm de koopkracht,, daar stel ik mij toch stevige vragen bij hoor. Een gemiddeld gezin 2-verdieners krabt zich elke maand in de haren, hoe alles te betalen. Doe daar nog een paar kinderen bij en je komt niet meer toe. Wordt tijd om eens rekening te houden met álle niveaus van welgesteld zijn, of juist niet. Ik weet alleen dat sparen er niet meer inzit voor de gewone 2-verdiener. 1 kleinschalig vakantietje kan er misschien nog af, dan is het op.
 • Erik Danneels

  3 maanden geleden
  Ik ben 73 jaar en vroeger bestond er geen BTW dus dit is een bijkomende belasting en nog heeft de staat niet genoeg inkomsten doet er maar nog 1 percent bij, santé mijn ratje zeggen ze bij ons.
 • Eric Grosemans

  3 maanden geleden
  Jacques Eerten, van de site fod financieën: "U kunt de roerende voorheffing die ingehouden is op uw vrijgestelde dividenden laten verrekenen met uw personenbelasting. Daarvoor vult u de ingehouden roerende voorheffing op die vrijgestelde dividenden in de codes 1437/2437 in".
 • van leeuwen leroy

  3 maanden geleden
  Goh hoe wordt dat toch duurder...levert al bijna de helft van je loon in en dan achterlijke hoge btw etc belasting hier en daar en dan heb je nog geen 20% over om te leven...nou ja leven. Tis al om die maatschappij overeind te houden...belachelijk...doe wat aan die achterlijke btw daar zit t em in...kunnen economen zeggen wat ze willen...
 • Dirk BERX

  3 maanden geleden
  @Carolus Vif, geen werknemers, geen bedrijven en geen aandeelhouders ! M.a.w. elke groep heeft elkaar nodig, en moeten in evenwicht blijven. Maar die oefening wil maar niet doordringen bij de huidige rechtse generatie ! Bovendien schrijft jij ook halve waarheden, zoals Eric al schreef. Ook dat is een eigenschap die huidig rechts zich eigen maakt.

Geld