Illustratiebeeld
Volledig scherm
Illustratiebeeld © Getty Images

Duitse stroomprijs voor het eerst boven de 500 euro/MWh: stijging van 500 procent op jaar tijd

De Duitse stroomprijs is voor het eerst ooit boven de 500 euro per megawattuur gestegen. De prijs om volgend jaar in Duitsland stroom te leveren steeg vandaag met 5,2 procent tot 502 euro per megawattuur. Dat is ruwweg een stijging met 500 procent op een jaar tijd.

 1. Wanneer kies je best voor de gratis ziekteverzekering van de overheid in plaats van voor een mutualiteit?
  Spaargids.be

  Wanneer kies je best voor de gratis ziektever­ze­ke­ring van de overheid in plaats van voor een mutuali­teit?

  De wettelijke ziekteverzekering is verplicht in België. Dit systeem biedt iedereen toegang tot medische verzorging. Om van dat systeem te kunnen genieten, moet je je aansluiten bij een ziekenfonds of bij de Hulpkas voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (HZIV). Maar hoe bepaal je die keuze? En waarin schuilt het verschil tussen ziekenfonds en hulpkas? Spaargids.be zet het voor je op een rij.
 2. Steeds meer werkgevers delen een winstpremie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?
  Jobat

  Steeds meer werkgevers delen een winstpre­mie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?

  De winstpremie blaast dit jaar vijf kaarsjes uit. Concreet kunnen werkgevers via deze premie hun medewerkers laten delen in de winst van het voorafgaande boekjaar. HR-dienstverlener SD Worx berekende dat in de eerste zeven maanden van 2022 meer werknemers van zo’n premie genoten dan vorig jaar. Hoe weet je of je daarvoor in aanmerking komt? En hoe werkt dat precies? Jobat.be schept duidelijkheid.
 3. Extra heffing op gas, afschakelplan voor bedrijven en thermostaat fors lager. Zo gaat Duitsland de winter in
  PREMIUM

  Extra heffing op gas, afschakel­plan voor bedrijven en thermo­staat fors lager. Zo gaat Duitsland de winter in

  Duitsland voert vanaf oktober een extra heffing op gas in. Ze gaat een gemiddeld gezin van vier jaarlijks zo’n 500 euro kosten. De Duitse energieregulator zegt bovendien dat het verbruik met een vijfde omlaag moet om in de winter tekorten te voorkomen. “Een realistisch haalbare besparing van gezinnen is ongeveer 15 procent”, zegt Moritz Kuhn, hoogleraar aan de Faculteit Economische Wetenschappen van de Universiteit van Bonn.
 1. "Een extra verificatie is niet altijd nodig": dit riskeer je wanneer je kredietkaart gestolen wordt
  Spaargids.be

  "Een extra verifica­tie is niet altijd nodig": dit riskeer je wanneer je krediet­kaart gestolen wordt

  Een betaalkaart kwijtspelen kan je heel wat stress bezorgen. Zeker als het een kredietkaart is, houd je best je hart vast. Heel wat belangrijke info is immers direct op je kaart te vinden. Daardoor bestaat de mogelijkheid dat een dief je kaart -zelfs zonder pincode- kan gebruiken. Wat zijn nu precies de risico’s en wat moet je absoluut doen wanneer je je kredietkaart verliest? Spaargids.be zocht het voor je uit.
 2. Europese gasprijs op nieuw record nu Rusland kraan verder dichtdraait. Wat met komende winter? “Tot januari halen we het. Maar daarna?”
  PREMIUM

  Europese gasprijs op nieuw record nu Rusland kraan verder dicht­draait. Wat met komende winter? “Tot januari halen we het. Maar daarna?”

  De Europese gasprijs is vandaag naar een absolute recordhoogte gestegen. Daarmee kost aardgas nu nóg meer dan afgelopen winter en zelfs meer dan op het moment van de Russische inval in Oekraïne. Wat betekent dit voor mij als consument? Hoe liggen de kaarten voor de winter? Komen er tekorten en hoe zullen we die voelen? En wat met de prijs, die maar geen plafond lijkt te bereiken?
 3. GELDWIJZER. Vergelijk jouw maandelijkse uitgaven met die van andere Vlamingen

  GELDWIJZER. Vergelijk jouw maandelijk­se uitgaven met die van andere Vlamingen

  Iedere maand spenderen Vlamingen gemiddeld 1128,6 euro in de supermarkt. Voor alle kosten die met wonen te maken hebben - van energierekening tot huur of hypotheekafbetaling -betalen we gemiddeld 953,6 euro per maand. Dat blijkt uit een bevraging van HLN*. Hoe verhouden jouw onkosten zich ten opzichte van die van anderen? In onze Geldwijzer kan je jouw maandelijkse uitgaven vergelijken met die van vergelijkbare Vlaamse huishoudens.