Drie vennootschappen van Thomas Cook België failliet verklaard, grootste vraagt bescherming

Photo News
De Gentse ondernemingsrechtbank heeft drie vennootschappen van Thomas Cook failliet verklaard. Het gaat om Thomas Cook België nv (70 medewerkers), Thomas Cook Retail nv (5 medewerkers) en Thomas Cook Financial Services nv, waar geen medewerkers onder vallen. Voor een vierde vennootschap (501 werknemers) zal bescherming tegen schuldeisers worden aangevraagd.

De touroperator mikt immers op een doorstart voor Thomas Cook Retail België nv, het grootste deel van het bedrijf. Voor deze vennootschap zal later deze week bescherming worden aangevraagd tegen schuldeisers via de WCO-procedure (wet op de continuïteit van de ondernemingen, nvdr.). De vennootschap is met 501 medewerkers verantwoordelijk voor de Neckermann- Thomas Cook-kantoren.

De aanvraag voor bescherming zal vermoedelijk binnen enkele dagen ingediend worden, omdat daarvoor een groot aantal stukken voorbereid moeten worden. “We werken volop aan de aanvraag”, zegt een woordvoerster van Thomas Cook. Als de ondernemingsrechtbank de WCO-aanvraag goedkeurt, is de vennootschap voor een nog te bepalen periode beschermd tegen schuldeisers.

Drie curatoren

CEO Jan Dekeyser meldde gisteren al dat de directie de boeken ging neerleggen voor de vennootschappen Thomas Cook België nv (70 medewerkers) en Thomas Cook Retail nv (5 medewerkers). Ook voor Thomas Cook Financial Services nv werd het faillissement aangevraagd. Dat is een "juridische financiële entiteit met bestuurders, maar waar geen medewerkers onder vallen", aldus nog de woordvoerster.

Deze voormiddag heeft de Gentse ondernemingsrechtbank officieel het faillissement uitgesproken van de drie vennootschappen. Dat gebeurde niet openbaar, omdat het vooral om een schriftelijke procedure ging. De rechtbank stelde een team van drie curatoren aan. Het gaat om Mieke Verplancke, Pieter Huyghe en Hans De Meyer, ook curator in het faillissement van de Optima Bank.

En nu?

Er werden ook twee rechters-commissarissen aangesteld, die toezicht moeten houden op de procedure en machtigingen verlenen. De drie curatoren moet nu onder toezicht van die rechters-commissarissen het vermogen van de ondernemingen beheren en vereffenen, en de opbrengst ervan onder de schuldeisers verdelen. Het drietal gaat deze namiddag het bedrijf bezoeken en met het personeel samenzitten.

De schuldeisers kunnen binnen de dertig dagen aangifte doen van schuldvorderingen, maar in de praktijk is er één jaar tijd voor bijkomende aangiftes. 

Overleg met vakbonden

De vakbonden bij Thomas Cook België zitten vandaag opnieuw samen met de directie in het kader van een plan van aanpak voor de WCO-procedure. “Het was de directie zelf die ons hiervoor uitgenodigd heeft, om onze feedback te horen over dat plan van aanpak, omdat dit ook een impact zal hebben op het personeel”, zegt Els De Coster van de liberale vakbond ACLVB.

Het personeel zit nog met veel vragen over hoe het nu verder moet. In eerste instantie gaat het om de 75 werknemers die werken voor de twee entiteiten waarover het doek officieel gevallen is (Thomas Cook België nv en Thomas Cook Retail nv, nvdr.).

De personeelsleden in de winkels zijn vandaag aan de slag gegaan, bevestigt De Coster. “Niet met het grootste enthousiasme, want ook zij zitten met nog veel vragen over hoe het verder moet”, zegt de vakbondsvrouw. Het personeel in de winkels valt onder Thomas Cook Retail België nv, de tak met ruim 500 werknemers waarvoor de directie een doorstart hoopt te krijgen.

Belangrijk

Gisteren had de directie al aangegeven de sociale partners te willen betrekken. De Coster apprecieert dat dat nu ook gebeurt. Ze verwacht niet dat de bonden daar concrete info zullen krijgen over geïnteresseerde overnemers. “Ik begrijp dat de directie dat voorlopig vertrouwelijk wil houden. Het is nu vooral belangrijk dat de aanvraag voor de bescherming tegen schuldeisers in een rustige atmosfeer kan gebeuren.”

Hoe laat bonden en directie zullen samenzitten, is nog niet duidelijk. “Dat zal mogelijk niet in een heel formele context zijn”, zegt De Coster.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frederik Boogaerts

  De grootste afdeling volgt nog warschijnlijk volgende week

 • james vroman

  en dit is de beste afdeling van de wereld las ik gisteren ...eens zien of al die gemotiveerden nog zo gemotiveerd zijn als ze hun c4 in de bus krijgen en jaren mogen wachten op hun loon van de kas van faillissementen ...

 • Romain Nolf

  Haal eerst het geld bij de 2 groote bazen van Thomas Cook, gelezen in het Laatste Nieuws hebben elk 22 miljoen £ winst in hun zaken gestoken ! Zou misschien al een beetje helpen !

 • Jean-Pierre Vercruysse

  Er is weinig aan te doen natuurlijk. De enige oplossing zou zijn dat een ander bedrijf hetzij opgericht wordt of dat een bestaand de zaken overneemt. Uiteraard onder een andere naam!! Maar buiten de Tui/Jetair groep zijn de meeste touroperators ofwel gespecialiseerd in bepaalde types reizen of te klein om zulke overname te maken.

 • etienne vijverman

  en als de rest niet vlug een overnemer vind .......is het ook het einde