Dit verandert er aan belastingaangifte

Vorig jaar werden 3,77 miljoen aangiften ingediend via Tax-on-web, dat dit jaar in een nieuw kleedje gestoken is.
rv Vorig jaar werden 3,77 miljoen aangiften ingediend via Tax-on-web, dat dit jaar in een nieuw kleedje gestoken is.
Vanaf deze maand mogen we de belastingbrief in de (elektronische) postbus verwachten. Naar jaarlijkse gewoonte zijn er een aantal kleine aanpassingen doorgevoerd. Een overzicht
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Dit jaar zullen meer dan drie miljoen mensen een vereenvoudigde aangifte ontvangen. Dat zijn 825.000 vereenvoudigde aangiftes meer dan vorig jaar. Bij zo’n vereenvoudigde aangifte wordt een simulatie gemaakt van de berekening van je belastingen op basis van de fiscale gegevens die ze kennen. Ook het bedrag dat je moet betalen of terugkrijgt, staat aangeduid.

Voorstel

Wie akkoord is met het voorstel van de vereenvoudigde aangifte hoeft geen belastingaangifte meer in te dienen. Vorig jaar was zo’n 94 procent van de belastingplichtigen akkoord met de aangifte. “Dat wijst erop dat we daar echt op moeten blijven inzetten”, zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) aan VTM NIEUWS.

Tax-on-web

Vorig jaar werden 3,77 miljoen aangiften ingediend via Tax-on-web. Via het platform kan je jouw personenbelasting indienen via internet. Tax-on-web is dit jaar in een nieuw kleedje gestoken. Het nieuwe design moet duidelijker en moderner ogen, en is aangepast aan smartphones en tablets.

Minder codes

Dit jaar zijn er minder codes dan vorig jaar, wat moet zorgen voor een vereenvoudiging van de aangifte. “Van 885 codes voor Vlaanderen vorig jaar, gaan we dit jaar naar 823 codes”, zegt de minister van Financiën. “Het aantal codes op federaal vlak is verminderd met 36 stuks.”

Vereenvoudiging door regionalisering

"De belastingplichtige zal enkel nog de codes zien die van toepassing zijn op zijn of haar gewest", zegt de minister. Vlamingen zullen voortaan dus enkel de Vlaamse en de federale codes te zien krijgen. Die van Wallonië en Brussel zijn weggevallen. “Veel overzichtelijker en dus een grote stap vooruit”, klinkt het bij de minister.

Nieuwe codes

In totaal zijn er zo’n 22 nieuwe codes. Hieronder vind je een overzicht:

Vlaams gewest:

-3330-4330: geïntegreerde woonbonus: aantal kinderen ten laste op 1 januari van het jaar na het jaar van afsluiten van de lening

Waals gewest:

-3324, 4324-3325-4325-3322-4322-3323-4323: ‘chèque-habitat’: onderscheid tussen leningen gesloten in 2016 en 2017

-3384-4384: ‘coup de pouce’-leningen: uitstaand saldo op 1.1.2017

Federaal:

-1101: voordeel voor de alleenstaande ouder met kinderlast

-1199: beperking van bepaalde belastingvoordelen volgens het aantal maanden dat een persoon tijdens het kalenderjaar aan de personenbelasting onderworpen is.

-1339-2339: opsplitsing van de achterstallen in twee periodes voor de aanvullende vergoedingen voor werkloosheidsuitkeringen

-1340-2340: opsplitsing achterstallen in twee periodes voor de bedrijfstoeslag

-1460-2460-1461-2461: winsten of baten uit dienst verleend in het kader van de deeleconomie

Deadline

De aangifte kan vanaf vandaag ingevuld worden via Tax-on-web. De uiterste datum voor het indienen van je belastingaangifte op papier is 29 juni, voor een aangifte via Tax-on-web is dat 12 juli. Wie zijn aangifte laat invullen door een boekhouder heeft tijd tot 25 oktober.

Wie hulp nodig heeft bij het invullen kan van 2 mei tot 29 juni terecht op een van de invulsessies van de FOD Financiën. Die worden georganiseerd in kantoren van de dienst, in de gemeenten en in commerciële centra. De FOD wijst erop dat de wachttijden voor die invulsessies het kortst zijn in mei en het langst naar eind juni toe. Na 29 juni zal er geen hulp meer geboden worden door ambtenaren bij het invullen van de aangifte. 
35 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Fred Mannes

  Ja idd , verleden jaar €132 terug gekregen en nu €294 meer betalen ! . Voor de rest geen commentaar het is al erg genoeg met onze politieker... Een tweede jaar gepensioneerde.

 • Eric Freys

  mijn moeder van 92 kreeg vandaag haar voorstel !!!!! exact dezelfde inkomsten als het jaar voordien !! ( misschien ietsje meer overlevingspensioen ) en wat zien we ze moet nu zo maar even 200 euro meer betalen !! ( lees ze krijgt 200 euro minder retour)

 • Jennifer Peeters

  Na een lange loopbaan wordt je groepsverzekering uitbetaald. Hierop betaal je belastingen. Je moet deze bedragen echter het jaar nadien op je aangifte vermelden. Dan komt de bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid en de gemeentebelasting nog eens langs. Op het einde van de rit ben je van je bruto bedrag 25% kwijt aan de staat en de gemeente. Hoeveel mensen weten dat?

 • Patrick Jonkers

  sinds mijn pensioen (7 jaar geleden) de EERSTE maal (155€) betalen. Voorheen ALTIJD terug gekregen. Bedankt en gewoon (verder) doen met de kracht van de verandering...

 • Ronny Ooijen

  lodewijk maesen,maar we hebben toch die geweldige taxshift en we houden toch meer over.De werkelijkheid is dat wat u gedurende een heel jaar meer dankzij die taxshift ontvangt, dankzij de vele en veel hogere rekeningen na 3 maanden reeds kwijt bent. Laat me ook nog even vermelden dat deze taxshift ons jaarlijks 600 miljoen euro kost.