Dit royale bedrag verdiende topman van Apple het afgelopen jaar

Topman van Apple, Tim Cook.
AFP Topman van Apple, Tim Cook.
Apple-topman Tim Cook heeft het afgelopen jaar ongeveer 102 miljoen dollar verdiend, omgerekend 85 miljoen euro. 

Cook kreeg een basissalaris van 3 miljoen dollar, een aandelenpakket ter waarde van 89,2 miljoen dollar en een bonus van 9,3 miljoen dollar. De omzet van Apple is het afgelopen jaar ferm gestegen. 

Cook volgde Steve Jobs in de zomer van 2011 op als topman. In de praktijk was Cook al geruime tijd verantwoordelijk voor de dagelijkse beslissingen van het bedrijf. Opvallend: in tegenstelling tot Cook, eigende voormalig Apple-CEO Steve Jobs zichzelf niet bepaald een topsalaris toe. Met een loon van 1 dollar per jaar verdiende hij - zacht gezegd - ruim onder de norm. Ook voor bonussen haalde de Jobs doorgaans zijn schouders op. Toch stond de man steevast in de lijst van beste verdienende CEO's ter wereld. Onder meer dankzij zijn aandelen in Walt Disney Co. waarvan hij de grootste aandeelhouder werd. Zijn vermogen werd in 2011 geschat op 7 miljard dollar.

Privévliegtuig

Apple wil sinds dit jaar dat Cook trouwens alleen nog maar privévliegtuigen gebruikt. Hij mag geen tickets voor gewone passagiersvliegtuigen meer boeken, om veiligheidsredenen. Dat geldt niet alleen voor zakelijke vluchten, maar zelfs  voor privéreisjes. Cooks vluchten kostten Apple afgelopen jaar 93.000 dollar. Zijn beveiliging kostte bijna een kwart miljoen. Vijf andere Apple-bestuurders verdienden het afgelopen jaar in totaal 24,2 miljoen dollar.
6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jan Verstrepen

  En daarvoor moeten duizenden mensen en kinderen onder erbarmelijke omstandigheden werken om die zot rijk te maken!

 • André ortier

  Waarom blijft men toch steeds maar die salarissen van CEO's, rijkste mensen en salonvoetballers in onze strot duwen ?? Goed voor hen, maar eigenlijk hoef ik dat echt niet te weten: dit kweekt alleen maar ongenoegen, jaloezie en haat bij de gewone mens die dag in dag uit probeert zijn gezinsbudget in evenwicht te houden.....

 • Ronny Biesen

  Met een loon van 1 dollar per jaar zou hij nog meer dan genoeg hebben. Ik hou van Apple producten, maar overal zijn de CEO vergoedingen niet meer te verantwoorden.

 • paul van de velde

  Dus vanaf nu behoord hij bij de elite, de nog ticket-kopende klant hoort bij het plebs.

 • michel van dam

  van mij is er zeker € 100 bij,