Digitale energiemeter: bijna 80.000 weigeringen van gezinnen dragen bij tot vertraagde uitrol
MijnenergieDe plaatsing van de digitale meters voor elektriciteit en aardgas ligt volgens Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) achter op de initiële planning. Eén van de redenen is de moeilijkheid om bij de consument binnen te geraken, omwille van de negatieve perceptie rond de digitale meter. Mijnenergie.be licht toe.
Tussen maart 2021 en november 2022 weigerden 8.791 gezinnen expliciet de plaatsing en is er sprake van 70.000 impliciete weigeraars. Minister Demir geeft aan dat ze weinig zicht heeft op de exacte reden tot weigering. Dat blijkt uit haar antwoorden op vragen van Staf Aerts (Groen) in het Vlaams Parlement.
“De meeste weigeringen komen bij het callcenter binnen op het ogenblik dat de klant een uitnodiging krijgt voor ombouw. De consument laat daarop weten dat hij niet wil dat er iemand langskomt. Fluvius vraagt niet expliciet naar de reden van die weigering.
Ook wanneer een klant de technieker ter plaatse weigert om toegang te verlenen, is dat dossier als een expliciete weigering geregistreerd, zonder duiding van de beweegredenen van de bewoner.”
Elektromagnetische straling
Over de ongeveer 70.000 impliciete weigeringen beschikt Fluvius volgens de minister eveneens niet over detailinformatie. “Die dossiers zijn nog lopende om te blijven proberen toch toegang te krijgen”, luidt het.
Daarnaast weigerden tussen april 2021 en augustus 2021 ook 726 gezinnen een digitale meter omdat ze een bekabelde meter willen in plaats van een meter met draadloze communicatie. Ze geven een gevoeligheid voor elektromagnetische straling als motief aan.
Lager percentage dan gepland
Vandaag is 31 procent van het totale aantal meters digitaal. Dat is een lager percentage dan initieel gepland. Naast de plaatsingsweigeringen schuift de minister nog enkele redenen voor de vertraagde uitrol naar voor. Kwaliteits- en veiligheidsproblemen vergden bijsturingen, er heerst een schaarste aan technici op de arbeidsmarkt en er ontstaan leveringsproblemen van materialen.
Leestip: Heb je zonnepanelen en een analoge meter? Bij nulverbruik ben je dit bedrag aan netkosten extra kwijt in 2023.
Een half procent communiceert niet
Ongeveer 0,5 procent van de zowat 1,1 miljoen geïnstalleerde digitale elektriciteitsmeters communiceert volgens de minister niet. Indien er niet voldoende dekking is via het eigen netwerk op de locatie van de meter, probeert Fluvius vanaf het eerste kwartaal van 2023 om, via een buitenantenne, toch connectie te maken met een mobiel netwerk. Indien de woning zich bevindt in een zone waar ook buiten geen dekking is, zal Fluvius via periodieke meteropneming blijven werken.
Lees ook via Mijnenergie.be:
Dit artikel is je aangeboden door onze partner Mijnenergie.be.
MijnEnergie.be is een onafhankelijke energieprijzenvergelijker van elektriciteits- en gasaanbiedingen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Belgen betalen meest voor stroom van omliggende landen, gas alleen in Nederland duurder
De elektriciteitsfactuur in België is op dit moment de hoogste van de ons omliggende landen. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van federaal energieregulator CREG. Voor aardgas is Nederland duurder. Het maakt dat alleen onze noorderburen een hogere energiefactuur - voor stroom en gas samen - hebben. Hoeveel betalen we dan gemiddeld meer in België? -
Tweakers
Generieke kabels gaan minder lang mee dan officiële exemplaren: let hierop bij het kopen van een nieuw oplaadsnoer
Het is één van de grootste ergernissen van smartphonegebruikers: het kapot gaan van de oplaadkabel. Het lijkt bijna alsof de fabrikanten het erom doen. Hoe kun je dit (enigszins) voorkomen? En waarop moet je letten bij het aanschaffen en bewaren van deze kabels? Technologiesite Tweakers geeft raad. -
HLN Shop
Ruim vier keer goedkoper dan een convector: is infraroodverwarming dé geschikte oplossing voor jouw woning?
Breek jij je ook het hoofd over hoe je de temperatuur in je woning aangenaam houdt, zonder je energierekening nog verder de hoogte in te jagen? Misschien biedt een infrarood heater de oplossing. HLN Shop gaat dieper in op de mogelijkheden van zo'n toestel en de voor- en nadelen die erbij komen kijken. -
-
Mijnenergie
Van koel-vriescombinatie tot kookplaat: zoveel bespaar je door te kiezen voor een gunstiger energielabel
De keuken is uitgegroeid tot een echte leefruimte. Het is dan ook een kamer waar een groot deel van ons energieverbruik zich situeert. Maar in veel gevallen schuilt er nog een groot besparingspotentieel door te kiezen voor toestellen met een gunstiger energielabel. Mijnenergie.be ging na hoeveel voordeel je dat kan opleveren. -
Independer
Aangereden nadat je hard moest remmen door de laaghangende zon: wie is er dan aansprakelijk?
Deze week mogen we flink wat zon verwachten. Dat doet deugd, maar het levert ook extra risico's op wanneer je de baan op moet. Immers, de zon hangt tijdens de winterperiode laag, wat de zichtbaarheid tijdens het autorijden serieus bemoeilijkt. Een kop-staartbotsing is dan snel gebeurd. Bepalen wie aansprakelijk is voor de schade kan dan moeilijk zijn. Independer.be zet daarom vier mogelijke botsingen - en hun gevolgen - op een rij. -
Grote stap: Australië blokkeert voor het eerst bouw van nieuwe steenkoolmijn, om Great Barrier Reef te beschermen
Voor het eerst heeft Australië de komst van een koolmijn geblokkeerd. Het land beroept zich daarvoor op milieuwetten. De koolmijn zou op amper tien kilometer van het Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld, komen. Volgens de Australische minister van Milieu Tanya Plibersek houdt het project een te groot risico in voor het beroemde koraalrif, dat al heel kwetsbaar is. -
PREMIUM
Deze tien motoren worden binnenkort onbetaalbaar: “Maar let op, er rijden veel samengeraapte of slecht onderhouden exemplaren rond”
Motorfietsen zijn zelden een goede investering. In tegenstelling tot auto’s, waar sommige exclusieve voertuigen in waarde stijgen nog voor ze bij de verdeler buitenrollen, zijn er amper motorfietsen die je als beleggingsobject kan bezien. Maar zoals steeds bevestigen de uitzonderingen de regel. Onze motorexpert Arno Jaspers zocht enkele buitenkansjes voor je uit. “Laat je niet vangen aan koopjes die te mooi lijken om waar te zijn, er zijn enkele zaken waar je bij aankoop best rekening mee houdt.”