Diamanthandel krijgt wereldwijd klappen, maar is meest voelbaar in Antwerpen: daling met 20 procent

Diamant- en juwelenbeurs CARAT+ in Antwerpen. (Archieffoto)
Photo News Diamant- en juwelenbeurs CARAT+ in Antwerpen. (Archieffoto)
2019 was een moeilijk jaar voor de Antwerpse diamantsector. De Scheldestad verhandelde in totaal voor 37 miljard dollar (33 miljard euro) aan ruwe en geslepen diamanten. Dat is 20 procent minder dan het jaar ervoor, en vergelijkbaar met het niveau tijdens de financiële crisis in 2009 en 2010. Diamantkoepel AWDC verwacht geen verbetering in 2020, maar een herstel vanaf volgend jaar.

De terugval in Antwerpen maakt deel uit van een wereldwijde trend, verduidelijkt AWDC in een persbericht. De volledige sector, van mijnproducenten, over diamantbewerkers en diamanthandelaars tot en met juweliers zagen hun handelscijfers het voorbije jaar dalen. "Geopolitieke instabiliteit wakkert economische onrust aan, wat het consumentenvertrouwen doet dalen," zegt Ari Epstein, CEO van het Antwerp World Diamond Centre.

Vraag en aanbod

Het probleem is volgens Epstein dat het aanbod groter is dan de vraag. "Dit wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door de geopolitieke onrust tussen grootmachten zoals de Verenigde Staten en China en de onrust in Hong Kong, de belangrijkste afzetmarkten voor geslepen diamant.”

Omdat diamantairs eerst hun voorraden willen wegwerken vooraleer ze nieuwe ruwe diamanten aankopen, daalt ook die handel.

De verkoop van ruwe diamant - de markt waarvan Antwerpen het centrum van de wereld is - kreeg de zwaarste klappen. Zo werd voor een totaal van 184 miljoen karaat ter waarde van 17,2 miljard dollar (15,4 miljard euro) verhandeld, wat een daling van 26 procent inhoudt ten opzichte van 2018.

Geslepen diamant

De grootste diamantproducenten De Beers en Alrosa verlaagden dan ook hun productie vanwege de krimpende vraag. De handel in geslepen diamant daalde met 13 procent, voor een totale handel van 9,2 miljoen karaat ter waarde van 20 miljard dollar (18 miljard euro).

De daling in waarde was kleiner in karaat, wat erop wijst dat er minder geslepen diamanten werden verkocht, maar wel van betere kwaliteit.

Ook voor 2020 anticipeert het AWDC een moeizaam jaar voor de diamantsector. Daarna verwacht Epstein verbetering: “De geschiedenis leert ons dat een herstel meestal binnen 1 à 2 jaar volgt.” Hij wijst ook op een onderzoek van het consultancybureau Bain & Company, dat in 2021 een wereldwijd stijgende koopkracht voorspelt. Dat is een positieve zaak voor luxesegmenten zoals de diamantindustrie.

Belangrijk exportproduct

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) bracht vandaag nog een bezoek aan de Antwerpse diamantsector. Hij onderstreepte het blijvend belang van diamant voor de Vlaamse economie - diamant vertegenwoordigt 5 procent van de Belgische uitvoer van goederen en diensten en is het belangrijkste Belgische exportproduct buiten de EU - en engageerde zich om werk te maken van aangepaste vrijhandelsakkoorden op Europees niveau. 

“Onze maakeconomie is veranderd in een diensteneconomie. Dit betekent dat de vrijhandelsregels geënt moeten worden op de 21ste eeuw. Iets wat vandaag nog te weinig het geval is en een wereld van verschil kan maken voor handelscentra zoals de Antwerpse diamantsector.” 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jules Vermeers

  Wat ben je daar nu echt mee met een diamant, ja speculeren dat wel en nog van die dingen, maar zoveel geld voor iets dat blinkt en meer niet ...

 • Christian Alex

  Zou het kunnen dat men de diamantsector in België kapot reguleert? Naar verluid kunnen diamantairs hier nog nauwelijks krediet krijgen. Zonder de diamant zakt het BNP 5-10%.

 • Gunter Verleyen

  Gek toch, dat mensen zoveel geld uitgeven voor een blinkend steentje terwijl de meesten het verschil niet kunnen zien tussen diamant en kristal !

 • Marnick L'Eau

  Pff, heel goed dat de verkoop van zinloze stenen voor woekerprijzen vermindert. Heel goed dat het spenderen van veel te veel geld aan zoiets onnozel uit onze cultuur begint te verdwijnen. Mensen hebben wel betere zaken om hun zuurverdiend en altijd maar verminderend geld aan te spenderen.