Deze ziekenfondsen betalen zelfs je zonnebril op sterkte terug
Spaargids.beHeb je als volwassene een bril of lenzen op sterkte nodig? Vergeet dan niet om bij je ziekenfonds aan te kloppen, want dat betaalt een deel van je aankoop terug. Soms zelfs als het over een zonnebril op sterkte gaat. Spaargids.be bezorgt een overzicht van de actuele vergoedingen.
Een deel van de kosten voor je brilmontuur, brilglazen en lenzen krijg je mogelijk terug via je wettelijke ziekteverzekering. Maar niet getreurd als dat toch niet het geval blijkt te zijn, want de mutualiteiten komen ook zelf tegemoet in je kosten voor een scherper zicht.
Welke mutualiteit beantwoordt het best aan jouw noden? Hier kan je de voorwaarden en ledenbijdrages van de verschillende ziekenfondsen vergelijken.
Helan
Bij Helan krijg je vanaf de leeftijd van 19 jaar 30 euro per jaar terugbetaald voor lenzen en brilglazen op sterkte of een montuur (een van deze, geen combinatie). Dat geldt ook voor een zonnebril met glazen op sterkte. De voorwaarde is wel dat je ziekteverzekering niets terugbetaalt. Die bril of contactlenzen moet je in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland of Luxemburg aanschaffen.
Lenzen mag je ook online in die landen gekocht hebben. Bij heel wat opticiens geniet je als klant van Helan bovendien 15 procent korting op de aankoop van een bril of lenzen, bepaalde uitzonderlijke brillen of lenzen uitgesloten.
Liberale ziekenfondsen
Ben je aangesloten bij LM Mutplus.be, LM Oost-Vlaanderen of LM Plus? Dan betaalt je ziekenfonds je jaarlijks tot maximaal 50 euro terug voor de aankoop van een brilmontuur, brilglazen en lenzen op sterkte. Het mag daarbij ook om een combinatie van die zaken gaan. Je krijgt deze tussenkomst bovenop de terugbetaling via je ziekteverzekering.
De lenzen mag je in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg én online kopen, maar dan bij een erkend opticien of bij een oogarts. Bijzonder: de liberale ziekenfondsen betalen ook nachtlenzen terug.
Van je ledenbijdrage voor de fitness tot een preventieve hartscreening: ook deze tussenkomsten mag je van de mutualiteiten verwachten.
Neutrale Ziekenfondsen
Het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen komt je 50 euro tegemoet, wanneer je je brilmontuur, -glazen en contactlenzen niet via je wettelijke ziekteverzekering terugbetaald krijgt. Je moet dan wel een behoorlijk opgestelde factuur van een erkend opticien kunnen voorleggen.
Vlaams & Neutraal Ziekenfonds stort eveneens een deel terug voor de brillen en lenzen op sterkte (verschillend van nul) die je op een jaar tijd koopt: tot 50 euro per kalenderjaar en per persoon zonder voorschrift. Elke vier jaar kan het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds zelfs tot 100 euro terugbetalen, maar daarvoor heeft het dan een voorschrift van de oogarts nodig. Voorwaarde is wel dat je ziekteverzekering je niets terugbetaalt.
Solidaris
Solidaris stort je tot 25 euro per kalenderjaar terug voor brillen en/of lenzen. Ze moeten wel een sterkte verschillend van nul hebben, of tot doel hebben om een cilindrische afwijking te corrigeren. Het toebehoren voor lenzen dat je op hetzelfde moment koopt, komt ook in aanmerking.
Bij verschillende opticiens geniet je bovendien 50 procent korting op brillen, net als 50 procent op een jaarpakket lenzen (eventueel gecombineerd met toebehoren gekocht op hetzelfde moment), telkens beperkt tot 50 euro per kalenderjaar. Ook je nieuwe zonnebril komt hiervoor in aanmerking.
Ten slotte betaalt Solidaris Brabant tot 60 euro terug als je een bril (montuur en glazen) of contactlenzen koopt bij een door het RIZIV erkende opticien. Die tussenkomst krijg je wel maar één keer per tien levensjaren.
Stoppen met roken? Dankzij deze voordelen van de ziekenfondsen sta je er niet alleen voor.
Christelijke Mutualiteit
Koop je lenzen, een brilmontuur of brilglazen (of een combinatie ervan)? Dan betaalt de CM je tot 40 euro per kalenderjaar terug, als je meerderjarig bent. De voorwaarde is wel dat je er geen vergoeding voor ontvangt via je ziekteverzekering. En dat het niet gaat om een bril of lenzen met sterkte nul. Bovendien moet de opticien, optometrist, oogarts of apotheker waarbij je de bril of lenzen aankoopt, erkend zijn door het RIZIV. Voor herstellingen komt het ziekenfonds niet tussen.
Lees ook op Spaargids.be:
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Spaargids.be.
Spaargids.be is een onafhankelijke vergelijker van bank producten en gaat op zoek naar scherpe prijzen en betere rentes.
Bron: Spaargids.be
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nonchalant en een beetje vintage: topmodel Bella Hadid (26) zweert bij dit type handtas
-
PREMIUM
Hoeveel kost het om je belastingaangifte te laten nakijken door een accountant?
De belastingbrief en zijn vele codes ziet er vreselijk complex uit. Voor veel mensen staat dit administratieve kluwen dan ook voor een jaarlijkse bron van stress. Hoe interessant is het om daarvoor een accountant in te schakelen? Hoeveel kost dat ongeveer? En kan zo’n fiscale professional ervoor zorgen dat je minder belastingen betaalt? Voorzitter Bart Van Coile van beroepsorganisatie ITAA beantwoordt de belangrijkste vragen. -
Independer
Tot wel 500 euro duurder: waarom kost het meer om een cabrio te verzekeren? En hoe druk je tóch de prijs?
Het zonnige weer krijgt vanaf dit weekend - eindelijk - de overhand en dus worden ook de cabrio’s opnieuw van stal gehaald. Heerlijk toch, zo’n uitstapje met je haren in de wind. Maar wist je dat een cabrio verzekeren duurder uitvalt dan een gewone auto? Independer.be maakt de vergelijking en legt uit waar dat prijsverschil vandaan komt. -
-
Livios
Met de hogedrukreiniger erover en klaar? Dankzij deze tips maak je je terras kraaknet zonder het te beschadigen
-
Overname Credit Suisse door UBS creëert megabank, maar krijgt toch toestemming van Brussel
De Europese Commissie heeft geen bezwaar tegen de overname van de Zwitserse bank Credit Suisse door UBS. Er ontstaat dan wel een megabank maar er blijft voldoende concurrentie, oordeelt de commissie. -
15
“Een op de vier Belgen bespaart op verse groenten en fruit”
Een kwart van de Belgen zegt minder verse groenten en fruit in de winkelkar te leggen, uit besparingsoverwegingen. Dat blijkt uit een rondvraag in opdracht van Aldi België. -
Onder nul gaan op je rekening kost vanaf volgende maand meer