Deze website zegt wanneer u met pensioen kan én hoeveel uw pensioen zal bedragen

Illustratiebeeld.
Shutterstock Illustratiebeeld.
Zo goed als de hele beroepsactieve bevolking kan voortaan op mypension.be zicht krijgen op hoeveel pensioen hij of zij - eens pensioengerechtigd - zal krijgen. Federaal pensioenenminister Daniel Bacquelaine stelde de geüpdatete site vandaag voor. De minister beklemtoonde wel dat het gaat om een bedrag dat berekend werd op basis van de huidige wetgeving en de loopbaan tot dusver.

Sinds begin vorig jaar was het al mogelijk om op MyPension de pensioneringsdatum op te vragen. Ook het bedrag van de tweede pensioenpijler, het zogenaamd aanvullend pensioen, kon al opgevraagd worden. Minister van Zelfstandigen Denis Ducarme noemt MyPension "een gps die de burger op eenvoudige wijze door het complexe pensioenlandschap kan gidsen".

Maar hoe werkt die "gps door het pensioenlandschap" precies?

U surft naar de website mypension.be en logt daar in met uw eID. Daarvoor moet u over een kaartlezer beschikken en uw computer moet uitgerust zijn met de software om uw elektronische identititeitskaart te lezen. Beschikt u nog niet over die software? Dan kan u de eID-software hier downloaden.

Beschikt u niet over een eID-kaartlezer? Dan kan u inloggen via een eenmalige code. Die code bekomt u via de website 'Mijn Digitale Sleutels', waar u een profiel moet aanmaken en uzelf eenmalig identificeren met een elektronische kaartlezer. Nadien kan u via een mobiele app, sms of een token codes aanvragen.

Hoe het aanmeldsysteem werkt, ziet u in dit filmpje. Lees daarna verder onder de video.

Tot welke informatie krijg ik toegang?

Eens u ingelogd bent op mypension.be krijgt u toegang tot alle informatie met betrekking tot uw pensioen, zoals de datum waarop u wettelijk recht heb op een volwaardig pensioen en hoeveel uw pensioen maandelijks zal bedragen. 

De update van vandaag gaat over uw toekomstig wettelijk pensioen, de eerste pijler. Eerder kon u via mypension ook al de tweede pensioenpijler, het aanvullend pensioen, (bijvoorboold een groepsverzekering via uw werkgever) raadplegen. 

Of u persoonlijk aan pensioensparen doet, wordt niét opgenomen op mypension.be.

Maakt het uit welk statuut ik heb?

De Federale Pensioendienst maakt zich sterk dat 96 procent van de Belgen nu de nodige info kan krijgen op het platform: 100 procent van de zelfstandigen, 99 procent van de werknemers, 94 procent van de vastbenoemde ambtenaren en 70 procent van de Belgen met een gemengde loopbaan (werknemer-ambtenaar). 

Gaat het om mijn exacte pensioenbedrag?

De berekening op mypension.be gebeurt op basis van de huidige pensioenwetgeving en op basis van uw huidige loopbaan. Toekomstige wetswijzigingen of loopbaanwijzigingen kunnen het bedrag dat u eindelijk ontvangt als u met pensioen gaat, beïnvloeden.

Wat als ik van werk verander?

Dan wordt de informatie op mypension.be ook aangepast. Hebt u - bijvoorbeeld doordat u in het verleden verschillende werkgevers hebt gehad - verschillende groepsverzekeringen, dan worden die allemaal opgelijst op mypension.be. Bovendien wil de Federale Pensioendiest het in de toekomst mogelijk maken om simulaties uit te voeren, en zo na te gaan wat de gevolgen zijn van bepaalde loopbaankeuzes op het pensioen. Zo moet het vanaf maart volgend jaar mogelijk worden om de impact te berekenen van de diplomabonificatie. In 2019 volgt de mogelijkheid om loopbaankeuzes te simuleren.
87 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Diana Moens

  Droevig. 1245 euro na vollefige loopbaan zonder onderbreking. Waarom een ambtenaar het dubbele betalen? Halveer pensioenen van ambtenaar en geef iedereen hetzelfde leefbaar pensioen. Probleem is opgelost.

 • Vera Baetens

  Wat met mij? Ik ben verplicht op pensioen gezet omdat ik, met hun woorden ''niet goed genoeg was voor de arbeidsmarkt''. Ik mag niet meer werken. Wil het wel maar als invalide (benen), is het 100% onmogelijk om een job te vinden. Ik krijg geen invalide pensioen maar een een ''normaal'' pensioen. Maar ik krijg geen vakantie geld zoals anderen omdat ik geen 65 ben. Als je niet meer mag werken?????

 • raymond van der craen

  Jacques ik ken zelfstandigen die rond de 1600 euro/maand pensioen ontvangen en minder appartementen hebben en altijd sober hebben geleefd nooit exotische vakantie of een dikke bak hebben gehad. Zo een slecht pensioen is die 1600 euro ook weer niet maar als je altijd "niet veel verdiend" heb tijdens je loopbaan dan is 1100 euro/maand nog veel teveel!

 • Rudi Vangeel

  Klein verschil niet vergeten : op hoeveel aangegeven belastbaar loon zijn de pensioenbijdragen van de zelfstandige al die jaren berekend en betaald ?

 • jacques vansteenkiste

  krommentak .. ik ben geen ambtenaar ...maar heb mensen in mijn vriendenkring die belastingskontroleur waren en die verschillende examens hebben meegedaan en nu tss de 2200 en 2500 euro per maand hebben ....en ik als kleine zelfstandige heb 1100 euro per maand....je mag komen kijken..