Robbe Van Hauwermeiren (Belfius) legt uit hoe de Zwitserse frank je beschermt tegen inflatie.
Volledig scherm
PREMIUM
Robbe Van Hauwermeiren (Belfius) legt uit hoe de Zwitserse frank je beschermt tegen inflatie. © Getty Images/ rv

De Zwitserse frank als wapen tegen inflatie? “Er zijn verschillende mogelijkheden om die munt aan te houden op je rekening”

Centrale bankiers over de hele wereld beslissen deze maand opnieuw om de rente al dan niet te doen stijgen als strijdmiddel tegen de hoge inflatie. Maar in Zwitserland stijgen de beleidsrentes veel minder heftig dan in de rest van Europa en in de VS. Hun nationale frank lijkt al een krachtig inflatiewapen. Waarom is dat zo? En kunnen wij daar als Belgen een graantje van meepikken? We vroegen het aan Robbe Van Hauwermeiren, Investment Strategist bij Belfius.

  1. “Met een beleggingsfonds bij de bank maak je vooral die bank rijk, maar er is een goedkoper alternatief”: onze geldexpert geeft advies
    PREMIUM

    “Met een beleggings­fonds bij de bank maak je vooral die bank rijk, maar er is een goedkoper alterna­tief”: onze geldexpert geeft advies

    Wie zijn spaarcenten toevertrouwt aan een beleggingsfonds van de bank, kan af en toe een mooi rendement verdienen. Maar tegelijk maakt hij ook zijn bank rijk. Die rekent immers vaak 2 tot 3 procent aankoopkosten aan en vervolgens ook nog eens 1 tot 1,5 procent beheersvergoeding per jaar. Dat is veel. Te veel zelfs, benadrukt onze geldexpert Pascal Paepen. Kan het dan beter en goedkoper? Jawel. Maar dat zal je van je bankier niet snel horen.