De maximumfactuur voor dokters- en apothekersrekeningen: wat is het? En kom jij ervoor in aanmerking?
Spaargids.beMedische verzorging is niet goedkoop, en erop besparen is uiteraard geen optie. Toch kan je ervoor zorgen dat je doktersrekeningen binnen de perken blijven. Spaargids.be overloopt de mogelijkheden.
Ga voor een geconventioneerde arts
Een eerste mogelijkheid is kiezen voor een geconventioneerde arts. Dat is een dokter die zich akkoord heeft verklaard met de tarieven die, na onderhandelingen, werden afgesproken tussen de doktersverenigingen en de ziekenfondsen/mutualiteiten. Ze staan tegenover niet-geconventioneerde artsen. Dat zijn dokters die de afspraken niet onderschrijven en dus vrij zijn om hun eigen, hogere tarieven te vragen.
De tegemoetkoming in de medische kosten die je van het ziekenfonds krijgt, is op de afgesproken tarieven gebaseerd en niet op de vrije prijzen. Wie bij een niet-geconventioneerde arts langsgaat, zal dus een groter deel van de rekening zelf moeten dragen.
Of een dokter al dan niet geconventioneerd is, kan je zien op de website van het Riziv, het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering.
Burn-out of andere problemen rond geestelijke gezondheid: wat betalen de verschillende mutualiteiten precies terug?
Maximumfactuur
Een tweede rem op je dokters- en apothekersrekeningen is de maximumfactuur. Concreet: als je medische kosten in de loop van het jaar een bepaald plafond bereiken, betaalt het ziekenfonds het volledige bedrag daarboven terug.
Voor de berekening van de maximumfactuur telt enkel het remgeld mee. Dat is het bedrag dat je zelf moet betalen als je bij een geconventioneerde arts bent geweest of zou geweest zijn. Supplementen – dat zijn de bedragen die niet-geconventioneerde artsen bovenop het afgesproken tarief vragen - tellen niet mee. Die draag je dus volledig zelf.
Hoe hoog de maximumfactuur ligt, hangt af van je loon. Voor mensen die niet meer dan 11.120 euro netto verdienen, ligt ze op 250 euro. Voor inkomens tussen 30.583,39 tot 41.272,75 euro netto is dat bijvoorbeeld 1.126,20 euro.
Opgelet: dit is de algemene regel. Voor mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds, jongeren tot 19 jaar en chronisch zieken is het bedrag sneller geplafonneerd.
Ziektekostenverzekeringen
Een derde manier om je ziektekosten in te perken, is een ziektekostenverzekering. Die betaalt je het bedrag terug dat je anders, na de tussenkomst van het ziekenfonds, nog zelf zou moeten dragen.
Hoeveel je precies nog van de verzekering terugkrijgt, hangt af van de bepalingen van je polis. Sommige verzekeringen dekken alleen de kosten indien er ook een hospitalisatie aan te pas komt, andere verzekeringen gaan verder en verzekeren ook losstaande ambulante zorgen.
Ziekenhuisopname zonder hospitalisatieverzekering: dit zijn de tussenkomsten die je mag verwachten bij de verschillende mutualiteiten.
Je kan een ziektekostenverzekering zowel afsluiten bij je mutualiteit als bij een private verzekeraar.
Op zoek naar het beste ziekenfonds voor jouw specifieke situatie? Via de kader hieronder kan je de verschillende mutualiteiten vergelijken.
Lees ook via Spaargids.be:
Dit artikel is je aangeboden door onze partner Spaargids.be.
Spaargids.be is een onafhankelijke vergelijker van bank producten en gaat op zoek naar scherpe prijzen en betere rentes.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij. -
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
OPROEP. Wil jij getuigen over je werk en salaris?
Waarom zouden geldzaken een taboe moeten zijn? Voor de reeks ‘Zoveel verdien ik’ zijn we op zoek naar lezers die willen getuigen over hun job en het bijhorende financiële plaatje. Hoeveel verdien je en ben je daar ook gelukkig mee? Welke geldkeuzes maakte je in het verleden? En waar droom je van? -
-
TV
“Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost
Goed nieuws voor de fans van de bekroonde jongerenreeks ‘Hacked’, want het tweede seizoen is in aantocht. In de eerste tien afleveringen maakte de kijker kennis met de drie hechte vrienden Nilou (Alicia Andries), Malick (Misha van der Werf) en Adanne (Helena Tengan), die gechanteerd en geteisterd werden door een genadeloze hacker. Maar nu is het tijd voor de andere kant van het verhaal. De fans komen eindelijk wat meer te weten over de hacker zélf. -
Facebook-moeder Meta knalt omhoog op verdeeld Wall Street
Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, is donderdag ruim 23 procent omhooggeschoten op Wall Street na de publicatie van een gunstig kwartaalrapport. Dat is de grootste koerswinst van het bedrijf op één dag in tien jaar tijd. -
PREMIUM
Ineke (70) leefde ooit met twee kinderen van een uitkering: “Om winterjassen te kunnen kopen, verkocht ik mijn auto”
Na jaren van zwarte sneeuw heeft de Nederlandse Ineke intussen weinig geldzorgen meer. Ze blijft uiterst spaarzaam met haar centen, behalve als ze uit eten gaat met haar zoon. “Het maakt me dan niet uit wat het kost: hij verdient dat!” -
Von der Leyen kondigt in Kiev nieuwe batterij sancties tegen Rusland aan: “Klaar tegen 24 februari, exact een jaar na begin van invasie Oekraïne”
De Europese Unie wil tegen de eerste verjaardag van de Russische invasie van Oekraïne op 24 februari een nieuwe batterij sancties tegen Rusland presenteren. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen donderdag aangekondigd op een gezamenlijke persconferentie met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in Kiev.