Michel Maus legt uit waarom NFT nieuwe vragen doet rijzen op fiscaal vlak.
Volledig scherm
PREMIUM
Michel Maus legt uit waarom NFT nieuwe vragen doet rijzen op fiscaal vlak. © Shutterstock - ilikeyellow/ rv

De fiscale valkuilen van NFT’s: “Voor de fiscus is nog altijd niet duidelijk wat er nu eigenlijk wordt verkocht”

‘Non-fungible tokens’ of NFT’s, digitale eigendomscertificaten van bijvoorbeeld kunstwerken, zijn erg populair. Maar omdat het niet altijd duidelijk is wàt je precies koopt, leidt deze nieuwe vorm van beleggen tot heel wat fiscale vraagstukken. Onze geldexpert Michel Maus legt uit welke problemen met de belastingen er mogelijk kunnen opduiken. 

 1. Hoe zullen we de renteverhoging van de ECB in onze portemonnee voelen? “Lenen wordt niet meteen goedkoper, maar dat is ook de bedoeling”
  PREMIUM

  Hoe zullen we de renteverho­ging van de ECB in onze portemon­nee voelen? “Lenen wordt niet meteen goedkoper, maar dat is ook de bedoeling”

  De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de depositorente vandaag opnieuw opgetrokken met 50 basispunten naar 3,5 procent. De onrust in de bankensector heeft dus geen invloed gehad op de rentebeslissing. Waarom is deze verdere verhoging nodig? Was dit de laatste keer? En wat betekent dit voor de rente op ons spaarboekje en de woonleningen? Onze geldexpert Véronique Goossens, hoofdeconoom bij Belfius, beantwoordt de voornaamste vragen.
 2. “Het verhaal van de duurste NFT ooit stemt tot nadenken”: onze geldexpert geeft advies voor beleggen in digitale kunst
  PREMIUM

  “Het verhaal van de duurste NFT ooit stemt tot nadenken”: onze geldexpert geeft advies voor beleggen in digitale kunst

  NFT’s zijn overal in 2021. Er gaat geen dag voorbij of een kunstenaar, luxemerk of beroemdheid – van Snoop Dogg tot Paris Hilton – lanceert een eigen NFT. Zelfs onze wielerheld Wout van Aert lanceerde een collectie van NFT’s, gebaseerd op de favoriete wedstrijdmomenten uit zijn carrière. Maar wat zijn die NFT’s precies en loont het de moeite om erin te investeren? Onze geldexpert Geert Noels en zijn team geven advies.
 1. Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen
  Gouden Formule 1
  3

  Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen

  Max Verstappen strandde in de GP van Saudi-Arabië na een knappe inhaalrace op de tweede plaats. Enkel ploegmaat Sergio Pérez bleef uit zijn greep. Had jij dit voorspeld? Ga dan nu aan de slag voor de volgende GP in Australië en de rest van het seizoen: met de Gouden Formule 1 kan jij immers het beste raceteam samenstellen en zo kans maken op de hoofdprijs van maar liefst 4.000 euro.
 2. Hoe wordt vastgoed gewaardeerd voor de erfbelasting? “Als je een te lage waarde aangeeft, kan er een boete volgen”
  PREMIUM

  Hoe wordt vastgoed gewaar­deerd voor de erfbelas­ting? “Als je een te lage waarde aangeeft, kan er een boete volgen”

  “Hoeveel moet ik betalen?” Dat is wellicht het eerste wat je je afvraagt wanneer je verneemt dat je als erfgenaam erfbelasting bent verschuldigd. Het antwoord hangt af van wat je precies erft en vooral, de waarde van de erfenis. Je moet die waarde in principe zelf melden. Maar dat is niet altijd zo gemakkelijk. Zeker bij vastgoed. Onze geldexperte Ayfer Aydogan, advocate aan de balie van Antwerpen, legt uit hoe je de waardering na een overlijden aanpakt.