De evolutie zet zich door: minder sociale woonleningen toegekend in 2016

Wie zijn huis renoveert, maar niet makkelijk aan een hypothecaire lening geraakt, kan een sociale woonlening aanvragen.
Thinkstock Wie zijn huis renoveert, maar niet makkelijk aan een hypothecaire lening geraakt, kan een sociale woonlening aanvragen.
Het aantal sociale woonleningen in Vlaanderen is in 2016 opnieuw gedaald: van 5.057 in 2015 naar 4.584 vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Woningfonds en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW).

Niet iedereen krijgt even vlot een hypothecaire lening bij het kopen of verbouwen van een huis. Mensen kunnen daarom een sociale woonlening met een lagere rentevoet (2 procent) aanvragen bij het Vlaams Woningfonds of de VMSW. Die lening wordt gesubsidieerd door de Vlaamse overheid.

Het systeem explodeerde de voorbije jaren, onder meer onder druk van de financiële crisis en de strengere voorwaarden bij de banken, met een record van 7.640 toegekende leningen in 2014 voor een totaalwaarde van 1,2 miljard. Volgens experten was 2014 "een echte uitschieter". Deskundigen zien de wijziging van de woonbonus als een van de oorzaken. De banken kenden een echte rush op woonleningen en ook het Vlaams Woningfonds en de VMSW merkten die evolutie.

N-VA vond de doelgroep voor mensen die in aanmerking kwamen voor een sociale woonlening in de vorige regering al te groot. Huidig minister van Wonen Liesbeth Homans scherpte de voorwaarden dan ook aan. Nieuwbouw en herfinanciering werden sinds 1 januari 2015 uitgesloten, het budget werd teruggeschroefd en de nadruk werd gelegd op bescheiden woningen en inkomens.

De aanpak laat zich nog altijd voelen: in 2015 werden 5.057 leningen afgesloten voor een bedrag van 800 miljoen. Dat aantal daalde in 2016, naar 4.584 leningen voor een bedrag van bijna 720 miljoen euro. Het merendeel van de leningen wordt nog altijd verleend aan inwoners van de provincie Antwerpen.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels