De Croo wil pensioen optrekken via verplichte groepsverzekering

BELGA
Minister van Financiën en Open Vld-vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) wil de groepsverzekering voor werknemers verplichten om het pensioen op te trekken naar ongeveer 1.500 euro per maand. Dat zegt hij in een interview met Het Nieuwsblad.

Ongeveer een derde van de werknemers in ons land heeft momenteel geen groepsverzekering of tweede pensioenpijler. Open Vld wil daar verandering in brengen, kondigt vicepremier Alexander De Croo aan in Het Nieuwsblad. "We moeten een pad uitzetten en dat op termijn voor iedereen verplichten", zegt hij. "Zo hebben we een goede mix tussen het wettelijke systeem en het aanvullend pensioen.”

Om het pensioen van werknemers die een volledige carrière achter de rug hebben op te trekken naar ongeveer 1.500 euro per maand, moeten de bijdragen voor de tweede pensioenpijler ook nog verhoogd worden, vindt De Croo. "Meer en meer mensen hebben een groepsverzekering, maar de bijdragen zijn te klein, vaak maar 0,5 procent. En velen zullen op het einde van hun carrière vaststellen dat ze ocharme ­enkele duizenden euro's krijgen. Daar raak je niet ver mee. Het moet minstens 3 procent zijn", zegt de Open Vld-vicepremier. "En als de werkgever dat betaalt, kom je samen met je wettelijk pensioen en je pensioensparen aan een bedrag van 1.500 euro per maand als je heel je leven hebt gewerkt.”

Volgend weekend organiseert de Open Vld een congres in Brussel over sociaal-economische thema's.
168 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • alan fair

  Allez weeral ne pot waar werkgevers en werknemers voor gespaard hebben in overheidshanden , blijven graaien dus, hoogte wettelijk pensioen is wat je ervoor hebt bijgedragen zonder aanvullend pensioen dat door werkgever en werknemers is gespaard grrrrrr

 • james vroman

  vroeger hadden de mensen ook een klein pensioentje alleen was er geen vld en nva die het nog te veel vonden en daarom al de prijzen de hoogte injagen ,nu trekken ze zelfs ten strijde om de index af te schaffen ..zelfs met de levensduurte mag geen rekening gehouden worden van die gasten ..

 • Stefan Vantstraat

  Ten eerste hebben we al afgedragen voor ons pensioen via de sociale bijdrage. Ten tweede... ook dit zal na verloop van tijd weer extra belast gaan worden. Pure diefstal

 • Gino Denil

  In Nederland zijn er al veel die daar terug van af willen. Een geprivatiseerd pensioensysteem. Want terwijl de rekeningen op de belastingparadijzen fenomenaal aangroeien gaat het volgens politici, ondernemers en verzekeraars altijd slecht met de economie. Waardoor de premies voortdurend verhoogd moeten worden en de uitgekeerde pensioenen voortdurend verlaagd worden. Van die inleg gaat al 28% verloren aan beheers- en administratieve kosten. Dan nog de winst van de verzekeraar.

 • Michel Roman

  De Croo zijn bedoeling is duidelijk : met een aantal bijkomende pensioenpijlers kunnen we ons pensioen zelf betalen. Eerst uw eigen gespaarde geld opleven , en pas als dat weg is kan je "genieten" van een hongerpensioentje . Maar niet vooraleer de roversbende er nog een flink deel van in hun zakken steekt. Wie daar nog in loopt is ziende blind.