De Croo wil btw op mondmaskers en handgels snel verlagen tot 6 procent

Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld).
BELGA Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld).
Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) reageert positief op de vraag van PS en sp.a om de btw voor mondmaskers en handgels uiterlijk tegen maandag naar 6% te brengen, net zoals dat bijvoorbeeld voor farmaceutische producten of medische hulpmiddelen vandaag al het geval is. 

PS en sp.a hebben een voorstel op tafel gelegd om de btw op beschermingsmateriaal zoals mondmaskers en handgels te verlagen. De Kamercommissie Financiën kwam echter nog niet toe aan de bespreking van het voorstel. 

Mondmaskers zullen een belangrijke rol spelen in de exitstrategie, waarvan de eerste fase maandag begint. "We moeten vermijden dat we nog verder kostbare tijd verliezen", zegt minister De Croo. De snelste manier om de btw te verlagen is via een Koninklijk Besluit. Bedoeling is volgens De Croo dat de btw-verlaging tot eind dit jaar zou lopen.

Lees ook: 

Moeten baarden wijken? Om de hoeveel uur vervangen? En wat bij een niesbui? Antwoorden op de meestgestelde vragen over mondmaskers

Zelf masker maken? Graag! Maar eerst even dit lezen... Alles wat u moet weten over mondkapjes (+)
41 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Emi De graeve

  hij gaat nog wel efkes wachten tot na het hamsteren :-) altijd vijgen na Pasen bij hem. Ondertussen heb ik al lang geleerd om eigen masker en eigen gels te maken. Ik zou voorstellen : leerstof voor het 3de studiejaar en we kopen niet.

 • Emiel Vandeplas

  Maar Alexander dat is toch pure luxe zoals de energie ! Ten andere 6 % op niks is niks, maar der zal wel een achterpoortje zijn voor toegevoegde waarde op niks ! Hoe noemen de politici dit : populisme ?

 • Pieter De Petter

  Dit maakt ons weekend goed Alexander! Plat populisme noemen ze zoiets. Een verlaging van BTW toepassen op iets dat quasi niet te krijgen is. Ik verschiet er van dat er geen verhoging komt naar 33% of nog meer want mondmaskers zijn stilaan een luxe artikel aan het worden. Hoeveel stuks bedroeg die strategische voorraad ook alweer die Maggie heeft laten vernietigen?

 • robertrand walraedt

  6 % op iets die toch uitverkocht is en je nergens kan kopen.

 • Paul Verbeeck

  Ze gaan er geven aan de mensen, we hebben er geen dus maak ze maar zelf op eigen kosten en maak er ook voor een ander op eigen kosten. 4 miljoen maskers / week maken we , excuseer we hebben nog geen machines , materiaal en geen keuring dus nog enkele weken geduld en los het zelf op .