De aantrekkelijkste werkgever? De Vlaamse overheid

Illustratiebeeld.
Thinkstock Illustratiebeeld.
De Vlaamse overheid is de aantrekkelijkste werkgever in de publieke sector. Dat blijkt uit de jaarlijkse bevraging van hr-dienstverlener Randstad. Bij de private werkgevers gaat de prijs naar Deme. Twee keer eerder al viel die eer de baggeraar te beurt. 

Randstad bevroeg in België 14.000 mensen over de aantrekkelijkheid van de grootste werkgevers in ons land. Van diegenen die het bedrijf kenden, gaf 55,9 procent aan graag tot heel graag voor Deme te willen werken. De baggeraar haalt het voor de winnaar van vorig jaar Janssen Pharmaceutica (53,8 procent) en viervoudig winnaar en sectorgenoot Jan De Nul (53,7 procent). Deme is niet alleen globaal de aantrekkelijkste werkgever, het bedrijf wordt ook als beste naar voren geschoven in zes van tien bevraagde criteria: werkzekerheid, toekomstperspectieven, jobinhoud, werksfeer, nieuwste technologieën en loon en voordelen.

Bij de publieke werkgevers heeft de Vlaamse overheid de beste score: 55,2 procent van de respondenten die haar kennen, zou er graag tot heel graag voor willen werken. Het Office de la Naissance et de l'Enfance (ONE) - de Franstalige tegenhanger van Kind & Gezin - en de federale overheidsdiensten vervolledigen de top drie. Volgens de respondenten zijn de sterkste troeven van de Vlaamse overheid de werkzekerheid, de toekomstperspectieven, de jobinhoud en loon en voordelen.

Publieke sector

Globaal gezien zijn bedrijven uit de publieke sector aantrekkelijker als werkgever dan die uit de privésector, blijkt uit de enquête. Ongeveer 42 procent van de respondenten vindt werken voor een publieke werkgever aantrekkelijk, terwijl het gemiddelde in de privésector op 34 procent ligt.

"Het de eerste keer dat naar de publieke sector gepeild wordt in een hoogconjunctuur", zegt Jan Denys van Randstad. Terwijl de aantrekkelijkheid van de publieke sector maar liefst 16 procentpunten hoger lag dan die van de private sector tijdens de recessie in 2012, bedroeg het verschil in 2019 nog 8 procentpunten. "We zien dus nog altijd een groot verschil", aldus Denys. "De publieke sector is los van de conjunctuur aantrekkelijk."

Loon het belangrijkste

Randstad bevroeg de 14.000 respondenten ook opnieuw over onder meer de criteria van het kiezen van een werknemer. Loon en voordelen (voor 63 procent belangrijk) blijft bovenaan staan, gevolgd door werkzekerheid (53 procent), werksfeer (53 procent) en de balans werk-privéleven (48 procent). "De resultaten komen overeen met die van de rest van Europa", zegt Denys. "Ook globaal, van China tot in Argentinië, zien we dezelfde criteria terugkeren."

Opvallend is onder meer de opkomst van de aandacht voor milieu en maatschappij bij het kiezen van een werkgever. Terwijl in 2015 nog maar 12 procent van de respondenten aangaf er belang aan te hechten, steeg dat aandeel de voorbije jaren gestaag tot 19 procent in 2019. "Vooral bij jongeren is aandacht voor milieu van belang", zegt Denys. Bij de -25-jarigen ligt het percentage op 25 procent.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • james vroman

  De aantrekkelijkste werkgever...de onaantrekkelijkste bij inning facturen ...

 • gina duribreux

  zeker als je 50% teveel volk heb prive kan dit niet betalen zodus regering sparen en juist genoeg volk zal ook gaan want er zijn teveel belastingen in belgie ze moeten naar beneden en met veel minder ambtenaren

 • patricia sweerman

  pascale badts, spreek van ondervinding

 • Marc Vinck

  goed betaald, goed pensioen en amper werken

 • Christian Alex

  De lonen en voordelen bij de Vlaamse overheid zijn dus veel te hoog.