BELGA
Volledig scherm
PREMIUM
© BELGA

Daarom is de gasprijs nu zo hoog, dit betekent ‘kilowattuur’ en zo weet u of u goed zit bij uw energieleverancier: 23 vragen en antwoorden om de energiecrisis eindelijk te begrijpen

Kreeg de energiefactuur jarenlang nauwelijks belangstelling, behalve als er eens een betalingsherinnering in de bus viel, dan bepaalt ze vandaag ons leven. Begrijpt u ook weinig van de energiecrisis en het gegoochel met kilowattuur, de terugverdientijd van zonnepanelen en de vraag of u nu van energieleverancier moet veranderen? U bent heus niet de enige. 23 vragen en antwoorden om het u simpel uit te leggen.

58 reacties

 • Theo Lavers

  17 uur geleden
  Ik heb ook mijn twijfels. Heb het ooit eens zelf uitgerekend en 70 a 80% zijn allerlei taxen en kosten.vb 2€ elektriciteit en 8€ kost = 10€ .3 x duurder elektriciteit geeft 6€ +8€ kost = 14€. Hoe komt men dan aan 30€ in de praktijk ?
 • Dirk Vanmenklten

  3 dagen geleden
  Uw tabel vd percentage kloppen niet, 6% is juist de rest niet... de taksen zijn op mijn factuur nog steeds hetzelfde als begin dit jaar hoor, hoe jullie aan die berekening komen wil ik graag eens zien want dan betaal ik teveel taksen :-))))
 • Leonarda Van Opbroecke

  3 dagen geleden
  De leveranciers maken niet het zo grote verschil.Het is de overheid zelf met hun distributiekosten, transportkosten, WKK, allerhande bijdrages die niet voor energie zijn maar om andere uitgaven te dekken. Bv Fedrale bijdrage is voor OCMW en werkloosheidskassen Enz. Plus EU die hun uitstootrechten van 9€ naar 90€ de ton heeft opgelegd aan energieproducenten. Die de consument wel betaalt. En wat doen ze met die miljarden inkomsten voor het milieu?Gascentrales bouwen en oorlogen steunen.
 • Hugo hofmans

  3 dagen geleden
  Ge kunt de TV niet opzetten of het is van energieprijzen, maatregelen om de factuur te verminderen maar de Belgische staat heeft géén geld meer ! Ze hebben héél goed hun werk gedaan tijdens de corona maar een staat blijft geen geld hebben voor zoveel steun. Betaal gewoon uw rekening en doe wat minder met iets anders. Binnenkort komt Zelensky alles oplossen, als dank voor wat wij allemaal voor hem doen.
 • Maria Troch

  3 dagen geleden
  De regering zal wel haar zakken vullen waarom zoveel weg er mee de croo en jambon zullen niets de kort komen mensen denk goed ma bij de volgende verkiezingen
 1. Een pelletkachel in een appartement, kan dat? “Enkel de luchtdichte varianten met een laag vermogen zijn geschikt”
  PREMIUM

  Een pelletka­chel in een apparte­ment, kan dat? “Enkel de luchtdich­te varianten met een laag vermogen zijn geschikt”

  Door de fors stijgende energieprijzen vliegen hout- en pelletkachels de deur uit en hebben installateurs de handen vol. Niet alleen voor eigenaars van huizen, want ook steeds meer bewoners van een appartement kiezen voor deze voordeligere oplossing. Wim Vanlede van pelletkachelinvoerder Stroomop legt uit wat mogelijk is in een flat, voorzitter Dominique Krickovic van de Unie van Syndici wat er is toegelaten. “Reken sowieso op een prijs vanaf 3.800 euro, installatie en voorbereidende werken niet inbegrepen.”