Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Beeld ter illustratie. © Getty Images

Cybercriminelen ‘stelen’ bedrijfsnaam en lichten kopers op via tweedehandssites: “Ik heb 300 euro betaald, maar mijn tablet nooit ontvangen”

Cybercriminelen gebruiken soms bestaande bedrijfsnamen om online spullen te verkopen. Dat merkte ook Romano Schaap, die na de sluiting van zijn computerwinkel zijn bedrijfsnaam behield om later eventueel weer op te starten. “Ze verkopen nu zogezegd laptops, computers en iPads onder mijn naam via tweedehandssites, soms voor duizenden euro’s”, zucht Romano. “Natuurlijk zijn die advertenties fake.” Hoe is zoiets mogelijk? En kan je iets doen om als koper niet in de val van zulke oplichters te trappen?

 1. “Ik ontving een lege Louis Vuitton-doos.” Niet alleen Karen Damen werd al opgelicht op Vinted. Hoe voorkom je dat?
  PREMIUM

  “Ik ontving een lege Louis Vuit­ton-doos.” Niet alleen Karen Damen werd al opgelicht op Vinted. Hoe voorkom je dat?

  “Zonet opgelicht”, getuigt Karen Damen (47) op Instagram. “Ik ben mijn geld én mijn jas kwijt.” De zangeres deelt het verhaal van haar zus, die een dure jas verkocht via de app Vinted, maar geen geld kreeg van de koper omdat die haar jas na ontvangst als ‘nep’ opgaf. Het is niet het eerste verhaal van oplichting via het populaire tweedehandsplatform. Ook Zoë en Deborah werden er het slachtoffer van. Een professor consumentenrecht geeft tips om veilig tweedehands te (ver)kopen.
 1. Hobbykamer of extra opslagruimte maken van je zolder? Op deze vijf punten moet je letten
  Livios

  Hobbykamer of extra opslagruim­te maken van je zolder? Op deze vijf punten moet je letten

  Kan je wel wat meer ruimte gebruiken in huis? Vooraleer je denkt aan het toevoegen van een extra volume, kijk je best eerst eens naar je zolder. De ruimte onder het dak wordt vaak onderbenut, terwijl ze interessante mogelijkheden kan bieden. Maar vooraleer je je zolder omvormt tot een woonruimte, moet je jezelf eerst enkele belangrijke vragen stellen. Bouwsite Livios lijst ze voor je op.
 2. “De erfbelasting kan hoger zijn dan het bedrag dat je erft”: zo voorkom je een financiële kater
  PREMIUM

  “De erfbelas­ting kan hoger zijn dan het bedrag dat je erft”: zo voorkom je een financiële kater

  Belastingen zorgen ervoor dat je een deel van je vermogen moet afstaan aan de overheid. Je zou dus denken dat de ‘erfbelasting’ betekent dat de erfenis die je krijgt kleiner wordt, maar dat je er altijd wel iets van overhoudt. Maar dat is niet altijd het geval. Het is goed mogelijk dat je meer moet betalen dan je erft, zegt Ayfer Aydogan, advocate aan de balie van Antwerpen. Ze legt uit hoe dat kan en hoe je dat risico vermijdt.