Cryptomunt Vitae lijkt oplichting: gerecht haalt website offline en neemt tokens in beslag
Vitae.co en Vitaetoken.io, het socialemediaplatform en de website achter de cryptomunt Vitae, zijn dinsdag offline gehaald. Dat gebeurde op bevel van een onderzoeksrechter, zo meldt het federaal parket. Ook is een grote hoeveelheid van de cryptomunten in beslag genomen. Mogelijk gaat het om oplichting en zijn de cryptomunten nu waardeloos.
Voorlopig geeft het federaal parket geen verdere informatie over het dossier. Binnen de cryptowereld waren er al langer twijfels over het project. Vitae.co presenteerde zich als een sociaal netwerk, dat technisch echter maar weinig voorstelde, zeggen experten.
Vitae maakte tokens en verkocht die. Via sociale media werd er een verhaal rond opgebouwd. Zo staat op YouTube een filmpje over de sociale impact van het project in Venezuela. In een ander filmpje is te zien dat Vitae armoede wil aanpakken. Hoe, dat blijft onduidelijk.
Sociale mediaplatform
Het project had ook een eigen socialemediaplatform. “Voor mensen die vrijheid van meningsuiting willen, privacy belangrijk vinden en klanten willen zijn in plaats van producten die aan adverteerders worden verkocht”, klinkt het in een promotiefolder. “Een socialemediaplatform waar mensen kunnen verdienen met hun waardevolle posts en worden beloond voor hun activiteiten.”
Posten op het platform is gratis, maar het delen van een bericht op je tijdlijn kost 0,10 ‘credits’. Daarvan gaan volgens Vitae 0,02 ‘credits’ naar de maker van de post, terwijl de 0,08 andere ‘credits’ verdeeld worden onder vier andere leden. Eén ‘credit’ heeft daarbij de waarde van 1 Amerikaanse dollar.
Sinds het platform werd gelanceerd, zijn heel wat mensen lid geworden. De voorbije jaren werden onder meer in ons land en in Nederland tijdens presentaties slachtoffers geronseld. Gevreesd wordt dat er sprake is van meerdere vormen van oplichting en fraude.
“Zoals een sekte”
“Ze probeerden mensen te overhalen om hun spaarcenten te investeren”, vertelt een bron dicht bij het onderzoek aan HLN. “Ze richtten zich op brave zielen. Gewone mensen die niet alleen wilden investeren, maar ook de wereld wilden verbeteren. Het had iets sekteachtigs. Met het geld beloofde men van alles te doen, maar dat gebeurde niet.” Mogelijk verdween het in de zakken van de mensen achter het project.
Het gerechtelijk onderzoek startte wellicht na een klacht over gestolen cryptomunten van een vijftiental gedupeerden. Mogelijk spitte het gerecht daarna de zaak verder uit en gaat het om oplichting. Of de gedupeerden hun geld zullen terugzien, valt nog af te wachten.
Virtuele munten
De politie nam ook een grote hoeveelheid van de virtuele valuta ‘Vitae’ in beslag. Het betreft de private sleutels waarmee je de munten controleert. Die private sleutels kunnen op computers, smartphones of harde schijven staan.
Volgens de website Coinmarketcap bedroeg de totale marktcapitalisatie van Vitae token gisteren nog meer dan 20 miljoen dollar (17 miljoen euro). Nadat het nieuws over de politieactie bekend raakte, dook de koers van Vitae naar beneden.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Meer dan duizend bouwbedrijven gingen dit jaar al failliet: wat als je aannemer plots de boeken neerlegt tijdens de werken?
-
Is jouw handtas ook een rommeltje? Met deze 4 handige tips schep je orde in de chaos
Je portefeuille, smartphone, bril, notitieboekje, flesje water, make-up … Je zou kunnen zeggen dat je handtas een mini-supermarkt is. Helaas wordt het daarom ook al snel een rommeltje. Tijd voor orde in de chaos? Wij helpen jou een handje op de goede, en vooral georganiseerde, weg. -
Investeerders in taxshelter lopen miljoenen mis
Taxshelterinvesteerders kregen vorig jaar meer dan anders niet de verhoopte fiscale attesten van de fiscus, omdat de producties waarin ze investeerden uiteindelijk niet aan de voorwaarden voldeden. Dat staat donderdag in De Tijd. -
-
Tweakers
Een goede laptop voor een lage prijs? Dit is onze favoriet
Een goede laptop hoeft geen fortuin te kosten, zeker niet wanneer je een apparaat zoekt voor je studie of werk. Samen met technologiesite Tweakers zochten wij naar de beste laptops die je voor minder dan 700 euro kunt kopen. -
PREMIUM
Jeroen (40) heeft spaarpotjes voor alles: “Als ik zo doorga, kan ik over 10 jaar met pensioen”
-
PREMIUM
4 op de 10 vastgoedkopers jonger dan 30: jongeren kopen weer sneller om stijgende rente voor te blijven
-
PREMIUM
Drie jonge huisbezitters over kopen, bouwen en lenen onder de 30: “We betalen nu maandelijks 1.250 euro af. Nog 23 jaar te gaan!”
10 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerPaul van de velde
Ludwig De Witte-Steen
pascal Vanderlinden
etienne bies
Frankie A S Goethals