Cruciaal vakbondsoverleg bij Brussels Airlines vandaag

(Archieffoto)
Photo News (Archieffoto)
Bij Brussels Airlines zitten directie en vakbonden sinds 13 uur opnieuw rond de tafel over het loon en de arbeidsomstandigheden van de piloten. Een cruciale vergadering, want de bonden hebben beloofd de piloten nadien een stand van zaken van de onderhandelingen voor te leggen. Er loopt nog altijd een stakingsaanzegging, dus nieuwe acties zijn niet uitgesloten indien de piloten de vooruitgang onvoldoende zouden vinden. Het lijkt kantje boord te zullen worden.

De onderhandelingen werden de voorbije weken vlot getrokken, nadat ze midden mei waren gestrand na twee dagen van staking en twee vruchteloze verzoeningspogingen. Na een afkoelingsperiode werd beslist tot 11 juni in alle luwte te onderhandelen en dan een evaluatie te maken.

Directie en bonden zullen deze namiddag nog stevig moeten vergaderen, want wat er momenteel op tafel ligt, is voor de bonden onvoldoende. "We zijn zeer sceptisch. Er moet nog grote vooruitgang worden geboekt", was vakbondsvrouw Anita Van Hoof (BBTK) duidelijk voor aanvang van de vergadering op de hoofdzetel van Brussels Airlines in Diegem. 

Werk-privébalans

Ook Filip Lemberechts (ACLVB) wil nog vooruitgang zien. "Ik denk dat er zowel rond werk-privébalans als rond verloning nog een aantal zaken moeten bewegen", zei hij. "Hopelijk kunnen we de piloten vanavond iets voorleggen waar zij hun zegen over kunnen geven."

Paul Buekenhout (LBC) nam een iets afwachtendere houding aan. "We hebben twee weken constructief gewerkt achter de schermen", zei de vakbondsman. "Een aantal punten rond werk-privébalans en salaris gaan in de goede richting, maar er moet een totaalpakket zijn." Maar ook hij sloot nieuwe acties niet uit: "We zullen zien of het voldoende is."
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.