Crelan heeft AXA Bank beet: netwerk van meer dan duizend kantoren

Arthur - Belga
Crelan neemt zijn Belgische sectorgenoot AXA Bank Belgium over voor 540 miljoen euro cash. Dat hebben beide bedrijven deze ochtend bevestigd. De nieuwe combinatie wordt de vijfde bank in ons land na BNP Paribas Fortis, KBC, Belfius en ING. Ze heeft een netwerk van meer dan duizend kantoren, het meest uitgebreide. Als deel van de transactie draagt Crelan zijn verzekeringsmaatschappij - Crelan Insurance - over aan AXA Belgium, de Belgische verzekeringsdochter van de AXA Groep. Het onderdeel wordt gewaardeerd op 80 miljoen euro.  

AXA wordt zo de bevoorrechte leverancier van verzekeringen die via het netwerk van het verruimde Crelan worden verkocht. Ten slotte zou AXA ook een aandelenbelang van 90 miljoen euro in Crelan nemen. Op die manier financiert ze voor een stuk de overname van haar eigen dochter.

Royal Belge

De overname komt niet als een verrassing. Beide partijen onderhandelden al enkele maanden over de transactie. AXA Bank stond ook te koop. De eigenaar - de Franse verzekeraar AXA - was ook nooit een voorstander van een bankbedrijf in de groep, maar hij kreeg dit in handen toen hij Royale Belge overnam. Die had toen met IPPA een eigen bankdochter, die later met Anhyp fuseerde tot AXA Bank. Bovendien worden in België veel verzekeringspolissen verkocht via het bankloket.

De definitieve overname zal overigens nog even op zich laten wachten. Eerst moeten de autoriteiten nog hun fiat geven. Dat geeft de banken de tijd om hun netwerk te evalueren. Zowel AXA Bank als Crelan werkt met zelfstandige agenten. De deal zou in het tweede trimester van 2020 afgerond moeten zijn. In eerste instantie verandert er voor klanten echter weinig en “blijven beide banken naast elkaar bestaan”.

Fusies of sluiting kantoren

Door Axa Bank België over te nemen wil Crelan onder meer “de schaal en de werking van onze kantoren optimaliseren”. De bank benadrukt wel dat er “momenteel nog geen enkele beslissing genomen werd” over mogelijke fusies of sluitingen van kantoren. “Tijdens het integratieproces zal structureel overlegd worden met de sociale partners en de vertegenwoordigers van de zelfstandige bankagenten”, luidt het.

“Het einddoel is een duurzame solide bank met een nog performanter aanbod en dienstverlening waarin de klanten, met name de particuliere gezinnen, de land- en tuinbouwers, de ondernemers en de kmo’s, zich blijven herkennen”, zegt Crelan-CEO Philippe Voisin.

Baloise

De overname is in elk geval slecht nieuws voor verzekeraar Baloise. Dat kocht de voorbije maanden branchegenoot Fidea op, die een belangrijk deel van zijn verzekeringen via Crelan aan de man bracht. Dat partnerschap vervalt nu. Crelan had trouwens de mogelijkheid om eruit te stappen bij een wijziging van het aandeelhouderschap van Fidea.

Ook de werknemers kijken met enige schrik naar de operatie. De voorbije maanden lieten de bonden van AXA al duidelijk blijken dat ze er niet gerust in waren en dat ze vrezen voor het verlies van jobs, zowel in de hoofdzetels als in de kantoren.

Ook de situatie bij andere banken strekt hen in die overtuiging. Zo maakte ING bekend dat het nog 22 extra kantoren die door eigen loontrekkend personeel worden uitgebaat, gaat sluiten en er vier andere overdraagt aan zelfstandigen. Bij Belfius worden 23 kleinere kantoren gesloten. En ook KBC en BNP Paribas Fortis zitten in een afslankmodus.

De Crelan Groep telt op dit moment ongeveer 2.850 werknemers, zowat 630 kantoren en ruim 900.000 klanten. Axa Bank België heeft 790 personeelsleden in dienst, beschikt over een netwerk van 550 bankagentschappen en telt 860.000 klanten.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danny De Ruelle

  Ben ook sinds kort naar Crelan overgestapt, vriendelijk kantoorhouder met een luisterend oor en met goed advies, een vaderlijk figuur die vertrouwen uitstraalt, ben 42 jaar bij Financia later Famibank en nog later Beobank klant geweest nu hebben ze daar een Kantoorhouder geplaatst waarvan ik zijn naam niet van kan uitspreken die van ver buiten de streek komt en daar moet je plots vertrouwen in hebben, denk het niet.

 • van roy jozef

  Of dit een goed idee is die bank over te nemen is een andere vraag. Zeker naar de klanten toe. Heeft de staat die bank niet recht gehouden en nog met ons belastinggeld of zit ik er naast?

 • Bern Vermeulen

  Nog ingewikkelder dus, Crelan is waarschijnlijk de enige bank waar enkel het filiaal waar je je rekening opent deze effectief kan zien en je er mee helpen, wegens bescherming van de kantoorhouder, dus als hun eigen kantoorhouders al onderling concurrenten zijn, wat denk je dat de Axa kantoorhouders dan te wachten staat. Bovendien voor alles moet je dik betalen bij Crelan benieuwd of dat bij Axa ook het geval was.

 • Jan Claes

  Ik begrijp niet waarom er nog mensen naar een bankkantoor gaan. Tegenwoordig kan toch praktisch alles digitaal van thuis uit geregeld worden. Mijn vader kan zijn betalingen ook niet zelf elektronisch doen. Ik doe dit echter voor hem, voor mij elke week tien minuten werk en voor hem een grote geruststelling en een zorg minder.

 • ALAIN CATRY

  Ik had vroeger persoonlijk contact bij Bacob / Dexia en ik ben mijn Arcospaargeld kwijt door de zogezegd goeie raad !