Illustratiebeeld
Volledig scherm
Illustratiebeeld © Getty Images

Creg wil opzeggingsvergoeding voor vaste energiecontracten tijdelijk herinvoeren

De federale energieregulator Creg bepleit de tijdelijke herinvoering van een opzeggingsvergoeding  bij het vroegtijdig stopzetten van vaste energiecontracten. De waakhond wil zo het aanbod van vaste contracten stimuleren.

 1. Dure energie doet Vlaamse gezinnen ingrijpen: in februari 16% minder gas verbruikt. “Mensen zoeken actief naar manieren om kosten terug te dringen”
  PREMIUM

  Dure energie doet Vlaamse gezinnen ingrijpen: in februari 16% minder gas verbruikt. “Mensen zoeken actief naar manieren om kosten terug te dringen”

  Vlaamse gezinnen hebben 5% minder gas verbruikt in januari en zelfs 16% minder in februari - vergeleken met het verbruik van dezelfde maanden vorig jaar. Dat blijkt uit een data-analyse van netbedrijf Fluvius met anonieme gegevens van 100.000 digitale gasmeters. “Zowel gezinnen met een nieuwbouw als mensen met een oudere woning duwden hun gasverbruik flink lager.”
 2. Engie zegt dat het jongste kernreactoren pas tegen 2027 operationeel krijgt: is dat echt zo? Vallen we dan zonder elektriciteit? En wordt energie (nog) duurder?
  PREMIUM

  Engie zegt dat het jongste kernreacto­ren pas tegen 2027 operatio­neel krijgt: is dat echt zo? Vallen we dan zonder elektrici­teit? En wordt energie (nog) duurder?

  Komt het uitstel van de kernuitstap alsnog in gevaar? Hoewel de federale regering recent besliste om de jongste reactoren ook na 2025 open te houden, zullen ze mogelijk pas twee jaar later opnieuw operationeel zijn. Dat zegt uitbater Engie Electrabel. Het zou ervoor zorgen dat we in ons land tussen 2025 en 2027 toch twee jaar zonder kernenergie zitten. Hoe komt dat? Gaat het licht alsnog uit? En welk effect heeft het op de elektriciteitsprijs?