Exclusief voor abonnees

Zoveel kosten uw bankzaken in het buitenland: soms is kredietkaart gebruiken voordeliger

Een banksaldo wordt gecheckt via de mobiel bankieren app.
ANP XTRA Een banksaldo wordt gecheckt via de mobiel bankieren app.
Bankapps werden de voorbije jaren bijzonder populair: bankieren, betalen en zelfs geld afhalen via de app van de bank (of rechtstreeks via de app van Bancontact), het kan bijzonder makkelijk via de smartphone. Maar als u straks naar het buitenland reist neemt u toch best ook uw bankkaart en kredietkaart mee, want de mogelijkheden van die app zijn beperkt. Michaël Van Droogenbroeck legt het helder uit en geeft een handig overzicht van de kosten van bankieren in het buitenland.

Uw bankapp raadplegen in het buitenland om uw saldo te checken, om overschrijvingen te doen of om uw kaartgebruik te beheren, dat kan in elk geval allemaal wel. En dat gebeurde de voorbije jaren ook steeds vaker, merkte onder meer KBC op aan de hand van het aantal bezoeken vanop populaire vakantiebestemmingen. De bankapp gebruiken om geld af te halen kan niet. Zulke cashafhalingen met de app kunnen in principe enkel aan de automaten van uw eigen bank. Ook betalingen via de app, zoals bijvoorbeeld hier aan de kassa in de supermarkt, kunnen niet altijd. Dat kan wel wanneer u bijvoorbeeld via Google Pay, Apple Pay of Fitbit Pay betaalt, maar in de meeste andere gevallen is dat niet mogelijk.

Je hebt 24% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • pol van de velde

  In Spanje moet je onderhandelen met je bank over de aangerekende kosten, anders betaal je je blauw. Normaal tarief is 2 tot 3 per duizend dat je kan onderhandelen anders betaal je tot zelfs 3% op elke verrichting.

 • Joan Lute

  In Spanje is geld afhalen op een automaat schandalig duur. Er wordt soms tot 4 euro aangerekend als je met een debit bankkaart geld afhaalt. De EU moet tegen deze praktijken bikkelhard op moeten optreden.

 • Erwin Van Roy

  Steven Ronny de 2 grootste kenners maar ik wil is zien hoeveel cash u meeneemt als u een maand of 2 gaat reizen in zuid amerika. En het is niet alleen in Belgie maar in alle landen zo maar ja als je nooit buiten uw landsgrenzen komt ken je er niet veel van.

 • pascal pardon

  XRP komt eraan. Geld naar het buitenland versturen kost bijna niets. En is veilig ook want het is te traceren.

 • steven goossens

  Lang leven het cash geld... Banken zijn de grootste dieven gevolgd door de politiek en dat maakt de hele economie in Belgie kapot! Niet de Belgen, maar de Belgische regeringen leven ver boven hun stand.