Zoveel kost een nieuwbouwwoning tegenwoordig

Thinkstock
Steeds meer mensen investeren in appartementen en dat is niet zo verrassend. Zelf een nieuwbouwwoning neerpoten kost namelijk een klein fortuin, zo heeft de VRT vandaag berekend. Aan een afgewerkte nieuwbouwwoning met een oppervlakte van 200 m² ben je tegenwoordig makkelijk meer dan 500.000 euro kwijt.

Bouwgrond wordt schaars in Vlaanderen en dat zorgt ervoor dat de kostprijs van een nieuwbouwwoning blijft stijgen. In 2018 mag je voor een lapje bouwgrond op gemiddeld 160.960 euro rekenen. Daarbij moet je nog op 10 procent registratierechten tellen, wat neerkomt op ongeveer 16.096 euro. Eigenaars van bescheiden woningen die in aanmerking komen voor een klein beschrijf kunnen achteraf nog de helft van de betaalde registratierechten recupereren.

Notaris en architect

Ook moet je een flink bedrag neertellen voor de aktekosten, het ereloon van de notaris, de  kosten voor de overschrijving en de btw. Zo kom je al aan 180.156 euro voor er nog maar een plan werd getekend of een steen werd gelegd.

Voor een woning van ongeveer 200m² die aan alle energie- en milieunormen voldoet, zit je volgens de Bouwunie aan een kostenplaatje van 332.000 tot 357.000 euro. De verplichte 21 procent btw zit daar al in. Maar vergeet het loon van de architect niet, goed voor nog eens ongeveer 36.000 euro.

Extraatjes

Dan heeft de VRT nog extraatjes ingecalculeerd als de EPB-studie, een grondsondering, het ventilatieverslag, de meting van de luchtdichtheid in de woning, de veiligheidscoördinatie van de werf, de aansluitingen van alle mogelijke nutsvoorzieningen, keuring van de elektriciteit, het sanitair en de riolering.  Hier mag je toch makkelijk 8.000 tot 10.000 euro voor opzijzetten.

Zo mag je volgens de VRT voor een nieuwbouwwoning van 200 m² rekenen op een totaalplaatje van ongeveer 556.000 euro tot 584.540 euro.

Jelle Houwen58 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Piet van Helsing

  Doe zoals Ikea, 1x architect betalen en 200 dezelfde gebouwen neerzetten. Onderling overeenkomen met 10 bouwlustigen en 10 x dezelfde woning bouwen op diverse locaties maakt de architectenprijs ook 10x goedkoper.

 • Koen Van Crombruggen

  @geert noels, zonder de grond dan toch? Met de grond erbij kom je dan ook al aan 360.000 euro. indien wel met grond dan is deze ofwel zo goed als gratis of je bent een huis van 40.000 euro gezet. In dat laatste geval komen ze van de belastingen een kijken en vooral boetes van 100.000 euro opleggen. Betalen doe je dus sowieso.

 • PLANCKAERT Johan

  de steeds maar verstrengende energienormen? bouwen wordt onbetaalbaar en de kwaliteit laat te wensen over. ondertussen profiteren de belgische aannemers van de torenhoge winsten door buitenlandse werknemers te gebruiken die 30% minder kosten. de zogenaamde schijnzelfstandigen. Belgische bouwvakkers aan de dop. Jonge mensen blijf weg uit de bouwsector. Hij is ten dode opgeschreven.

 • Jozef Van Schuerbeeck

  Die tienjarige aansprakelijkheid ? Begin er maar eens aan. Ge kunt je blauw betalen aan advocaten en met je miserie blijven zitten.

 • Stefanie van Dijk

  @Donny Yildiz; je zolder onafgewerkt laten? Je moet toch aan de isolatie eisen voldoen dus je moet het hoe dan ook isoleren, en laat dat nu net de duurste afwerking zijn van een zolder. De genoemde prijzen vallen wel hoog uit, dit is voor mensen die helemaal niks zelf doen, en als je het een beetje handig speelt kun je ook op andere punten nog best wat winnen