Zomersolden starten met flinke kortingen na zwak voorjaar

VTM NIEUWS
De zomersolden moeten een zwak voorjaar voor de modewinkeliers goedmaken. Vooral vanaf eind april slabakte de verkoop, blijkt uit een rondvraag van de verschillende belangenorganisaties Comeos, Mode Unie en het NSZ. De handelaars bieden bij de zomerkoopjes, die vandaag starten, dan ook meteen kortingen aan van -30 tot -50 procent.

De grote kledingketens verkochten de voorbije maanden 3,8 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar, zegt Comeos. Bij de zelfstandige handelaars, die vertegenwoordigd worden door Mode Unie, is er sprake van een dalende verkoop met -4,7 procent. NSZ spreekt over een daling met gemiddeld 2 procent.

"Het weer blijft zoals altijd een belangrijke rol spelen en klanten kopen op basis van hun behoefte. Typische zomerartikelen, zoals zwemkledij en shorts, deden het beduidend minder goed", luidt het. Toch hopen de handelaars op een sterke soldenmaand. De warmere temperaturen van de laatste week zouden de verkoop van zomerartikelen -waar nog heel wat keuze is- moeten aanzwengelen. 

"Gehoopt wordt op een break-even ten opzichte van vorig jaar. Ook de online verkoop van kleding blijft maar stijgen voor alle winkelketens", zegt Comeos. Uit een bevraging van NSZ blijkt dat 60 procent van de handelaars hoopt deze koopjesperiode meer te verkopen dan in 2018, 20 procent gaat uit van een status quo. Maar het feit dat de solden dit jaar starten op maandag, en dus niet in het weekend, maakt de kans op een mindere start wel groter.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sebastian Peeters

  Elk jaar hetzelfde verhaaltje van fikse kortingen door dit of dat, net zoals de mosselen die elk jaar van een goede kwaliteit en mooi vol zijn. De beste kortingen vind je nog steeds op internet en daar ben je geen 25 Euro vervoer en parkeerkosten aan kwijt.

 • ingrid grieten

  Kom net uit Nederland en heb er in de winkelstraten meer Vlaams dan Nederlands horen spreken en ze liepen zeker niet met lege handen. Volgens mij kunnen ze die hoop op een "break-even" dus nu al in de vuilnisbak gooien.

 • GERARD DE PELECIJN

  Buiten -60 maar eens binnen, vermindert dat, maar het is wel frisser!

 • Stef Wuyts

  Heb voor enkele artikels die ik wil kopen twee weken geleden de prijs opgeschreven. Sommige staan nu in solden (-30% of -40%) maar de prijs is vrijwel gelijk aan toen. Bij vele winkels is de solden puur bedrog

 • HENDRIK WECKSELER

  Tot je de meeste winkels binnenwandelt dan nergens artikelen van meer dan -30 procent te vinden de hele solden lang