Zomersolden starten met flinke kortingen na zwak voorjaar

Laenen
De modewinkeliers hebben een zwak voorjaar achter de rug. Vooral vanaf eind april slabakte de verkoop, blijkt uit een rondvraag van Comeos en Mode Unie. De handelaars bieden bij de zomerkoopjes, die volgende week maandag starten, dan ook meteen kortingen aan van -30 tot -50 procent, klinkt het.

De grote kledingketens verkochten de voorbije maanden 3,8 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Bij de zelfstandige handelaars, die vertegenwoordigd worden door Mode Unie, is er sprake van een dalende verkoop met -4,7 procent.

"Het weer blijft zoals altijd een belangrijke rol spelen en klanten kopen op basis van hun behoefte. Typische zomerartikelen, zoals zwemkledij en shorts, deden het beduidend minder goed", luidt het.
Toch hopen de handelaars op een sterke soldenmaand. De warmere temperaturen van de laatste week zouden de verkoop van zomerartikelen -waar nog heel wat keuze is- moeten aanzwengelen.

"Gehoopt wordt op een break-even ten opzichte van vorig jaar. Ook de online verkoop van kleding blijft maar stijgen voor alle winkelketens", staat in een persbericht van Comeos.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Vregels

  De soldenprijzen in Belgie liggen nog altijd hoger als de standaard winkelprijzen in Nederland en Frankrijk en vergeet niet dat daar de solden ook beginnen. Persoonlijk ken ik weinig mensen die hun soldenaankopen nog in Belgie doen.

 • Emi De graeve

  ik heb niks nodig en zeker niet van alles wat ingevoerd wordt dit China. Leer de jeugd bewust consuminderen. Bestraffen van overproductie zou wettelijk moeten geregeld worden.

 • Patrick Kelchtermans

  Er is de zomer- en de wintercollectie en in sommige winkels - de massaconfectiezaken - ook de soldencollectie. Goedkoop gemaakte brol die de normale collectie vervangt. En dat is niet alleen zo met kleren, let ook op met elektro: fabrikanten maken speciale soldentoestellen die 'aan een klein prijsje' weg mogen, maar eigenlijk is de winstmarge even groot want de kwaliteit is inferieur. Alle truken van de foor zijn goed. Alleen een wakkere consument kan zaakjes doen.

 • Kristel Van Clemen

  Ze zouden beter eindelijk eens stoppen met die enorme overproductie, echt schandelijk. Vroeger had je 2 collecties, winter en zomer...nu moet er elke week wel wat nieuws in de winkels liggen en dan maar te zwijgen van de gigantische hopen die gewoon weggegooid worden. Héél goed voor het milieu...

 • ingrid grieten

  Ook in de buurlanden beginnen de solden dus de dalende cijfers in Belgie zullen blijven dalen.