Exclusief voor abonnees

Zo kies je de beste stoel op het vliegtuig en vermijd je onnodige kosten

shutterstock
Een paar jaar geleden kon je op de meeste vluchten nog gratis een stoel kiezen. Maar tegenwoordig betaal je bij bijna elke maatschappij voor je plaats. Met deze tips pik je er de beste stoel uit en kom je te weten hoe je te veel betalen vermijdt.

Soms is het gewoon onwezenlijk. Heb je een behoorlijk bedrag betaald voor een intercontinentaal economy ticket van Canada naar Europa, en merk je bij het online inchecken dat je zelfs niet naast je partner of familielid zit voor een transatlantische vlucht van negen uur! Tenzij je je creditcard bovenhaalt en rond de 50 euro bijbetaalt. Uit de tabel blijkt dat je tegenwoordig bijna bij elke vliegtuigmaatschappij moet betalen voor je stoelkeuze vooraf. Zeker in economy. Zorg er dus voor dat je écht goed zit!

(lees verder onder de foto)

Op www.seatguru.com vind je het grondplan van vrijwel alle vliegtuigtypes met zetelindeling. Groene zetels zijn goed, met gele moet je oppassen en rode zijn slecht.
RV Op www.seatguru.com vind je het grondplan van vrijwel alle vliegtuigtypes met zetelindeling. Groene zetels zijn goed, met gele moet je oppassen en rode zijn slecht.

Waarom moet je bijbetalen?

Omdat de prijs van vliegtickets dusdanig gedaald is, dat maatschappijen voor alle extra's geld aanrekenen. Die bijkomende kosten zijn verviervoudigd in zeven jaar tijd! Ook je vliegtuigstoel ontsnapt er niet aan.

Bovendien is steeds meer geautomatiseerd. Dat wil zeggen dat elke airline een volledig geautomatiseerd programma gebruikt dat je een paar dagen voor afreis willekeurig een plaats toewijst. Het programma is zo gemaakt dat alle reizigers met hetzelfde reserveringsnummer zoveel mogelijk naast elkaar worden gezet. Verander je iets aan je boeking de weken vooraf of reserveer je op een ander moment dan je partner en heb je een ander reserveringsnummer, dan is de kans groot dat je niet naast elkaar zit.

Bovendien zijn er ook een aantal 'losse stoelen' die gevuld moeten worden. Met andere woorden: je hebt nooit de absolute zekerheid als je niet betaalt. Bij TUI Fly krijgen kinderen wel gegarandeerd een stoel naast minstens één meerderjarige medereiziger uit het gezelschap, zoals een ouder.

Hoe heb je wél 100% zekerheid?

Door te betalen. Alleen door op voorhand je stoel te reserveren, kunnen gezinnen of samenreizende vrienden er zeker van zijn dat ze bii elkaar zitten. De bedragen verschillen van maatschappij tot maatschappij. Voor plaatsen met meer beenruimte of voor de erg gewilde exit seats bij de nooduitgang liggen die tarieven nog een pak hoger. Zo is voor een intercontinentale vlucht (enkel) 150 euro voor een exit seat geen uitzondering meer. Ook voor beenruimte moet je extra betalen.

Een alternatief is als een van de eerste passagiers online inchecken. Zo kun je een gratis stoelwijziging doorvoeren, zodat je tussen de overblijvende stoelen een plek kiest die je bevalt.

Hoeveel kost het?

Korte afstand (enkele vlucht)

• TUI Fly: € 7

• Brussels Airlines € 10 (enkel Check&Go)

• Eurowings: vanaf € 4, de prijzen voor extra beenruimte beginnen vanaf € 10 (afhankelijk van traject en beschikbaarheid)

• easyJet: vanaf € 16,99 voor toegewezen zitplaatsen op de eerste rij (met extra beenruimte), vanaf € 11,99 voor toegewezen zitplaatsen vooraan/naast de vleugel (met extra beenruimte), en vanaf € 2,99 voor alle andere stoelen. 

• Ryanair: vanaf € 3, voor plaatsen voorin is de prijs € 7

Wizzair: van € 1 tot € 50

Lange afstand (enkele vlucht)

•TUI Fly: € 10

• Emirates: tussen € 10 en € 30 (standaard), tussen € 25 en € 75 voor een voorkeursstoel, tussen € 30 en € 115 voor een stoel in een rij van twee stoelen en tussen € 50 en € 175 voor een stoel met extra beenruimte. Je kunt tijdens het inchecken, vanaf 48 uur voor je vlucht, ook gratis een stoel kiezen. Wees er dus snel bij.

• WOW air (naar VS): van € 5,59 tot € 79,99 (Brussel-New York)

• Lufthansa: (naar VS), vanaf € 25

• Air France: vanaf € 20

• Etihad Airways: € 20

• KLM: vanaf € 25

• Norwegian Air: (naar VS), € 35

De vermelde prijzen zijn enkel minimale richtprijzen, genoteerd tijdens de redactie van dit artikel. Bijna alle maatschappijen bieden verschillende serviceconcepten aan bij het boeken.

Zo zit je écht goed

Kies de allerbeste plaats

Als je er toch voor moet betalen, kies dan altijd de beste stoel. Die vind je via de website www.seatguru.com. De database is hét referentiepunt voor elke vliegtuigreiziger, want hij verschaft je voor 152 grote luchtvaartmaatschappijen en 1.140 vliegtuigtypes een grondplan van het vliegtuig met de zetelindeling. De website maakt een onderscheid tussen groen ingekleurde vliegtuigstoelen ('good'), gele ('be aware!') en rode ('poor'). Als je bijvoorbeeld een groene stoel aanklikt, verschijnt er een pop-up die toelicht waarom die zo goed is.

Maar SeatGuru doet meer: het geeft ook de 'geheime' zetels aan die breder zijn dan andere, of die twee verborgen stoelen, helemaal achteraan het toestel waar aan de rechterkant de window seat ontbreekt zodat je meer beenruimte hebt. Je ziet ook onmiddellijk waar toiletten en keuken zich bevinden, welke stoelen minder kunnen achteruitleunen dan andere en of je aansluitingsmogelijkheden voor je laptop hebt.

Zet je wekker om online in te checken

Elke vliegtuigmaatschappij hanteert andere inchecktijden waarop je je de automatische stoelkeuze gratis kunt wijzigen. Meestal start de check-in van 36 tot 24 uur voor vertrek. Wie er als eerste bij is, heeft dus de meeste kans op de beste overblijvende plaatsen. Gratis. Zet je wekker, zodat je zelfs 's nachts als eerste voor je computer zit en je de toegewezen stoel kunt wijzigen.

Hou je van een gokje, dan kun je ook proberen zo laat mogelijk in te checken. Maatschappijen krijgen de duurste stoelen met extra beenruimte vaak niet verkocht en misschien kun jij er wel een in de wacht slepen als de rest van het vliegtuig vol zit. Maar dat is geen garantie.

Betaal niet voor een exit seat

Toen het nog gratis was, was een plek bij de nooduitgang de moeite om te veroveren. Maar nu je vaak moet betalen voor deze plaats, heeft hij zijn aantrekkingskracht verloren.

Probeer ook de exit seats rond de toiletten en de 'bulkhead' te vermijden. Dat is het tussenschot tussen business en economy en tussen verschillende compartimenten. Vaak komen daar de families met jonge kinderen terecht en dat heeft zijn invloed op je nachtrust.

Word frequent flyer

Een manier om de te betalen stoelkeuze te vermijden, is frequent flyer te worden bij een netwerk van airlines, zoals Miles & More van Star Alliance (Lufthansa, Brussels Airlines). Als trouwe klant heb je een voetje voor, want je krijgt meestal gratis een goeie plaats. Bepaalde 'preferred seats' worden zelfs enkel toegewezen aan leden met een hoge status in hun milesprogramma.

Vragen staat vrij

Uiteraard kun je aan je medepassagiers vragen om van plaats te verwisselen als je merkt dat je niet naast je partner zit. Maar door het gesleur met handbagage is dat op een intercontinentale vlucht toch niet de handigste oplossing.

Lees ook binnen HLN+:

Vliegvakantie naar een idyllisch strand, maar zonder de drukte van het massatoerisme: dit zijn de beste alternatieve bestemmingen

Hoe blijf ik het maximum uit mijn zonnepanelen halen, en andere vragen over de digitale meter

Hoeveel betaalt u nu echt voor uw auto? Expert maakt de berekening