Zo kan u uw energiefactuur verlagen

Shutterstock
Het aantal afbetalingsplannen voor gas en elektriciteit steeg vorig jaar met ruim zes procent tot 125.423. Dat maakt de energieprijzen voor almaar meer gezinnen moeilijk verteerbaar. We geven enkele tips om uw verbruik en factuur enigszins te beperken. 

In 2018 steeg het aantal ingebrekestellingen, het aantal opgestarte afbetalingsplannen en het aantal klanten die door de leveranciers werden afgestoten – en dus bij de distributienetbeheerder terecht kwamen. Dat blijkt uit het Rapport Sociale Statistieken van de VREG. Aan de oorzaak liggen vaak zeer uiteenlopende en individuele factoren. Een te dure energieleverancier, onderschatting van het jaarverbruik en te hoog energieverbruik zijn aspecten waar u zelf een impact op hebt. Onderstaande tips kunnen alvast een eerste hulp zijn bij (te) hoge energiefacturen.

1. Zoek het voordeligste energietarief

De commerciële energieleveranciers hanteren uiteenlopende tarieven. Het verschil voor de som van aardgas en elektriciteit loopt al snel op tot meer dan tweehonderd euro op jaarbasis. De aanbieder die vorig jaar het goedkoopste tarief afficheerde, blijkt dat nu soms niet meer te zijn. U doet er dus gewoon goed aan om heel regelmatig na te gaan of u ondertussen niet beter af bent bij een andere leverancier. Dat kan snel een eenvoudig via een online vergelijkingssite. U stapt bovendien snel en eenvoudig over.

TipVergelijk hier de goedkoopste energietarieven en bespaar tot honderden euro’s!

2. Betaal een realistisch voorschotbedrag

Een hoge jaarafrekening vergroot de kans op betalingsachterstand. Probeer uw voorschotbedrag dus direct realistisch in te schatten. Maandelijks te weinig betalen, biedt op korte termijn misschien extra speelruimte, maar bezorgt u bij de jaarafrekening de nodige frustraties of soms effectieve problemen. Pas uw voorschotbedrag bij voorkeur ook aan om in te spelen op een wijzigende gezinssituatie, bijvoorbeeld bij een geboorte of een echtscheiding.

Lees ookVier goede redenen om nu uw voorschotbedrag voor energie aan te passen

3. Monitor uw energieverbruik

Handige energie-apps (zoals Smappee) brengen uw energieverbruik in kaart. Ze detecteren uw sluimerverbruik en leren u ook welke van uw toestellen dringend aan vervanging toe zijn. Slimme thermostaten maken het dan weer mogelijk om verstandiger – lees: zuiniger – met energie om te springen.

4. Investeer om uw verbruik te verlagen

Het isoleren van uw woning of de investering in duurzame energie strekken tot aanbeveling, maar vragen natuurlijk wel eerst een financiële inspanning. Interessant om weten is dat energieleningen sowieso erg goedkoop zijn

Minder ingrijpende aanpassingen in uw verbruiksgewoontes hebben ook een impact. Laat in de winter ’s nachts – en overdag wanneer niemand thuis is – de temperatuur in de leefruimten zakken tot 15 à 16 °C. Doe bij het verlaten van een kamer of een gang altijd het licht uit … Het zijn allemaal logische maatregelen, die u heel wat geld besparen.

TipBekijk hier de goedkoopste energieprijzen en maak zorgeloos de overstap.

Lees ook:

Vier goede redenen om nu uw voorschotbedrag voor energie aan te passen

Is een thuisbatterij de remedie tegen dure energieprijzen?

In drie stappen naar een goedkoper energietarief

Bron: mijnenergie.be
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Benny Raes

  Hoe minder we verbruiken hoe meer ze moeten vragen per kWh om aan dezelfde inkomsten te komen.

 • Erwin Van Roy

  Marc dan moet je ook eens kijken naar u verbruik en wat je verbruikt. Ik betaal 160 per maand zonder zonnepanelen en op eind afrekening heb ik is wat extra of tfek ik eens iets terug. En dat er kosten bijzitten is normaal en ja zeker te veel. Maar klagen doen we altijd maar besparen start bij u zelf mss eerst dqar eens kijken.

 • Francinne Declerque

  Zonet waterfactuur gehad, ok dat is wel geen energie maar zelfde verbruik, 156 euro moeten bijbetalen, weeral. Stop met ons te bestelen ! Spijtig dat in een ééngemaakt Europa we onze telecom, water, energie niet in het buitenland als particulier kunnen kopen.

 • marc Deglin

  5 jaar geleden betaalde ik 85 euro per 2 maanden (met zonnenpanelen) nu betaal ik 120 euro per maand ( nog altijd met zonnepanelen) mijn verbruik is sinds 5 jaar gehalveerd. leg mij die stijging een uit ? enkel extra taksen . als ik niets zou verbruiken , dan zo ook ook nog moeten betalen. enigste oplossing ? alle politici uit de intercomunales (wat kennen die van energie ?) en géén zitpenningen meer.

 • erik vercammen

  Zeker geen electricsche auto aanschaffen. Dat helpt!