Zo kan technologie helpen om uw energiefactuur te verminderen

Dankzij de slimme stekker leert u meteen ook hoeveel uw toestellen verbruiken.
Shutterstock Dankzij de slimme stekker leert u meteen ook hoeveel uw toestellen verbruiken.
De energiefactuur blijft stijgen, maar er zijn gelukkig manieren om de schade te beperken. Met behulp van deze praktische tips bespaart u al snel meer dan honderd euro per jaar.

Slimme thermostaat

De slimme thermostaat is al een tijdje op de markt. Het toestel maakt het mogelijk om uw verwarming van op afstand aan- en uit te schakelen en uw verbruik en kosten te volgen. Een slimme thermostaat is bovendien zelflerend. Hij verwerft gaandeweg inzicht in uw patronen en gewoontes, waardoor de programmatie automatisch verfijnt. Wie speciale radiatorknoppen installeert, kan de verwarming per kamer en zone regelen. De toestellen met zogenaamde ‘geofencing’ gaan nog een stukje verder. Ze stellen aan de hand van het signaal op uw smartphone vast waar u zich bevindt. Bent u in de buurt, dan gaat de verwarming aan. Gaat u weg, dan schakelt die weer uit. Verschillende energieleveranciers bieden nu een slimme thermostaat aan wanneer u bij hen een (meerjarige) contract afsluit.

Tip: Vergelijk hier de prijzen van de verschillende energieleveranciers in België

Uitstelgedrag loont

Huishoudtoestellen met startuitstelfunctie kunt u - het woord zegt het - met vertraging in werking stellen. Ze zijn ideaal voor wie met een tweevoudig tarief werkt, aangezien u ze inschakelt wanneer u het laagste tarief betaalt. Voor eigenaars van zonnepanelen lijkt het met de komst van de digitale meter binnenkort gunstiger om uw toestellen overdag te activeren, waardoor u integraal profiteert van de opgewekte energie. 

Lees ook: Zonder pardon: we krijgen een digitale energiemeter en er hangt een prijskaartje aan

De slimme stekker

Met de slimme stekker bedient u toestellen van op afstand. Beseft u onderweg dat uw radio niet is uitgeschakeld? Dan grijpt u in via de app en vermijdt u nutteloos (sluimer)verbruik. Dankzij de slimme stekker leert u meteen ook hoeveel uw toestellen verbruiken. Zo ziet u meteen dat die oude waterkoker een enorme energieslokop is en kan u investeren in een nieuwe.

Led 2.0

Ledlampen gaan veel langer mee en verbruiken minder energie dan gloeilampen. Fabrikant Philips gaat met de SceneSwitch ledlamp nog een stap verder. Het bijzondere is dat u met de bestaande schakelaar meerdere lichtinstellingen (van helder licht tot natuurlijk of gezellig warm licht) kiest, terwijl u per lamp gemiddeld jaarlijks 12 euro op je energiefactuur bespaart.

Slimme waterlekdetectie

Fabrikanten van kranen bieden tegenwoordig apps aan die lekkage waarnemen. U installeert ze bijvoorbeeld onder uw wasmachine, waardoor u meteen op de hoogte bent van abnormaal waterverlies. 

Energietarieven vergelijken

Zelfs als u al heel wat van bovenstaande technologische oplossingen in huis hebt, kan het nog steeds de moeite lonen om de energietarieven te vergelijken. Wat vorig jaar voor u de goedkoopste oplossing was, kan nu alweer veranderd zijn. 

TipBetaalt u te veel aan uw energiefactuur? Vergelijk het hier

Lees ook:

Overstap van energieleverancier levert forse besparing op

Groepsaankoop goedkoper? Door zelf te vergelijken bespaart u al snel 100 euro meer

Deze zaken zijn belangrijk in het kiezen van een energieleverancier

Bron: mijnenergie.be.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guido Sarazin

  Mijn waterverbruik was 49 kubieke meter, uitgerekend ongeveer 5€ per kubiek. Mijn schoonvader in service flat eerste afrekening verbruik van 3 kubieke meter uitgerekend ongeveer 15€ per kubiek (vooral door de vaste kosten). Logisch?

 • Rik Duyvejonck

  Slimme thermostaat? Alee ik zet alles af als ik vertrek en aan als ik thuiskom. De verwarming mpet geen 20 min eerder aanliggen als er niemend thuis is. En een 15 min na mijn vertrek afslaan maar direct als ik vertrek. Ik ben slim ik verbruik niks dan!

 • Erwin De Meyer

  Slimme politici die moeten stoppen met te zetelen in allerlei bedrijfjes, da's pas slim

 • Marnick L'Eau

  wij verbruiken al nog amper iets, zetten alles zoveel mogelijk af, hebben alleen led lampen, etc en nog krijgen wij alleen maar hogere rekeningen. Verdomde afzetterij dat het hier is, woekerwinsten voor die bedrijven en de rest van de maatschappij kan stikken

 • Eugene Gysels

  Ik heb een slimmer 'apparaat' en dat is gezond verstand.