Zo helpt het zomeruur om energie te besparen

Winter- versus zomeruur: verschillende onderzoeken wijzen op een verwaarloosbare energiewinst.
Shutterstock Winter- versus zomeruur: verschillende onderzoeken wijzen op een verwaarloosbare energiewinst.
In het laatste weekend van maart draaien we de klok een uurtje vooruit. Het is ’s avonds dan wat langer licht, maar ’s morgens ook langer donker. Ons land voerde het systeem van zomer- en winteruur al in 1977 in, met het oog op een energiebesparing. Wij zochten uit of die maatregel onze energiefactuur nog altijd beïnvloedt.

Andere tijden
De zomertijd is ontsproten uit de oliecrisis van de jaren zeventig. De prijs van olie bereikte in die periode recordhoogtes. De Belgische overheid wilde die woekerprijzen het hoofd bieden en kwam met drastische maatregelen aan. Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, zouden we de woningen minder lang moeten verlichten, wat zou resulteren in een lager energieverbruik.

Tip: Besparen op uw energiefactuur? Vergelijk hier de goedkoopste tarieven van gas- en elektriciteitsleveranciers

Huidige situatie

De maatschappelijke gewoontes en onze werkorganisatie zijn ondertussen flink gewijzigd. Veel industriële processen draaien dag en nacht, veel nieuwe apparaten deden hun intrede en we sturen ons energieverbruik met behulp van slimme applicaties. Zonnepanelen en andere vormen van hernieuwbare energie zijn ondertussen gemeengoed.

Wat met verlichting?

Het voornaamste besparingsargument bij de invoering van het zomeruur tijdens de oliecrisis, is ondertussen ook enigszins achterhaald. Dankzij de opkomst van spaarlampen en de populaire energiezuinige ledlampen weegt verlichting minder zwaar door op onze energiefactuur. In goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen zal de impact van de uurverandering eveneens zeer beperkt blijven.

Lees ookNog goedkoper dan beste bod bij provinciale groepsaankoop? Het kan!

Hoe besparen?

Energieleveranciers pakken naar aanleiding van de lente vaak uit met interessante welkomstacties. Het loont daarom de moeite om uw huidige contract te vergelijken met de andere aanbieders op de markt. De mogelijke besparing is veelal een pak groter dan de impact van het zomeruur.

Ruimer debat

Naast energieverbruik spelen uiteraard nog andere factoren een rol in de discussie rond het al dan niet afschaffen van de uurverandering. Over de impact op onze (mentale) gezondheid en verkeersveiligheid woeden al lang discussies. Wordt vervolgd dus …

TipZoek hier het voordeligste energietarief voor uw woning.

Lees ook:

Digitale meter: dit zijn de gevolgen voor eigenaars van zonnepanelen

Deze zaken zijn belangrijk bij het kiezen van een energieleverancier

Waar bevindt mijn huidige contract zich ten opzichte van de contracten die op de markt te verkrijgen zijn?

Bron: mijnenergie.be
42 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • frans hertens

  Dringend winteruur definitief invoeren voor de gezondheid van iedereen.

 • Walter Kennes

  Lisette Nelissen......Nederland voor winteruur gekozen? Echt niet!

 • Emi De graeve

  laat het maar bij winteruur.... . anders slaap ik toch een uurtje langer

 • Wim Dhondt

  Wetenschappers hebben bewezen dat winteruur best is. Indien we zouden kiezen voor permanent zomeruur komt de zon begin januari pas op rond 10u.

 • peter colson

  En zeggen dat men in 1946 de zomertijd afschafte..... omdat het een uitvinding van den Duits was. Die begonnen ermee in WO1 om kosten te besparen voor de oorlog die ze voerden. Tussen WO1 en WO2 werd het afgeschaft. Met de NAZI aan de macht werd het weer ingevoerd. Stemt toch wel tot nadenken, niet?