Zo haal je 15 jaar gratis elektriciteit uit je zonnepanelen

Foto ter illustratie
rv Foto ter illustratie
Is het interessant om nu te investeren in zonnepanelen? Het geld op een spaarboekje brengt toch weinig of niets op. Of is het nóg interessanter om ervoor te lenen, nu de rente toch laag staat?

Wie wil weten of een investering in zonnepanelen nuttig is, kan om te beginnen als eens een kijkje nemen op www.energiesparen.be/zonnekaart. Daar staat opgelijst welke Vlaamse woningen geschikt zijn voor zonnepanelen. U vindt er ook een raming van de investeringskosten en de terugverdientijd.

Voorbeeldinvestering

Stel dat u 13 zonnepanelen plaatst (goed voor 21,8 vierkante meter), dan investeert u 5.595 euro (bij een btw-voet van 6 procent). Liggen uw zonnepanelen goed, dan leveren ze jaarlijks 3.631 kWh stroom.

Als we ook even wat bijkomende kosten in rekening brengen, dan kan u uw investering op 8 à 9 jaar tijd terugverdienen. Als u weet dat de gemiddelde levensduur van een installatie 25 jaar is, dan weet u dat u na de 'terugverdientijd' nog heel lang 'gratis' elektriciteit krijgt.

Goedkope energielening

Interesse, maar niet meteen geld beschikbaar? Geen probleem: net voor zulke projecten bieden een aantal banken speciale energieleningen aan. Zo kan u bij de kleine regionale spaarbank CPH al een krediet krijgen vanaf 1,49 procent voor het plaatsen van zonnepanelen. Een lening van 5.000 euro die u terugbetaalt op 3 jaar tijd, levert een maandelijks te betalen bedrag van 142,08 op. Op uw totale afbetaling betaalt u 144,88 euro extra. Belfius (1,55%) en KBC (1,59%) hebben momenteel ook formules die nauwelijks duurder zijn.

Tip: Kijk hier hoeveel uw energielening u zou kosten.

Gratis energielening via de overheid

Een andere optie is lenen via de overheid. Uw dak moet dan wel goed geïsoleerd zijn en ook enkel glas in uw woonst is uit den boze. Is er in uw gemeente een energiehuis, dan kunt u er tot eind dit jaar tot 15.000 euro krediet bekomen, terug te betalen in 8 jaar tegen een rente van 2%.

Eigenaars die hun woning verhuren via een sociaal verhuurkantoor kunnen er zelfs zonder rente tot 15.000 euro lenen, terug te betalen over 10 jaar. Ook wie deel uitmaakt van een sociale doelgroep leent gratis. Het gaat om: 

* mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds (te herkennen aan het klevertje dat eindigt op 1),

* mensen met een jaarlijks belastbaar inkomen van ten hoogste 18.363,39 verhoogd met 3.399,56 euro per persoon ten laste,

* gezinnen met een gezamenlijk belastbaar inkomen van maximaal 30.640 euro (inkomen van drie jaar terug), en

* mensen die in schuldbemiddeling zitten.

Lees ook:

Wanneer is de aankoop van een huis effectief rond?

Wat als mijn lening niet volstaat?

Vijf tips bij het afsluiten van een persoonlijke lening

Bron: spaargids.be.
36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ETIENNE BOECKX

  Hoe komt het eigenlijk dat je op zonnepanelen 6 % btw betaald en op elektriciteit 21 % !! Begrijp je daar iets van !!

 • Lia Schuijt

  Mensen die in de schuldbemiddeling zitten kunnen geld lenen hiervoor? Hoe is dat in godsnaam mogelijk? Daar hebben ze toch geen geld voor?

 • Edmond Dillien

  En dank zij de digitale meters die er aankomen ga je in de zomer stroom opladen aan een lagere prijs dan dat je in de winter moet betalen voor je verbruikte KWh want er is een verschil in prijs op komst tegen die tijd, dus wij produceren de stroom en zij verdienen er aan dit en de procumententaks doen de weegschaal ook weer wat kantelen.

 • jan kop

  ben er nooit niet aan begonnen,waarom?Na 10 jaar volgens mijn problemen,en j gelooft toch niet dat de staat niet op alle vlakken zoekt ergens nog btw op te kunnen heffen?

 • JACQUES VANSTEENKISTE

  wij hebben zonnepanelen geplaatst in januari 2016 ...3kwp voor 5000 euro.....ons verbruik is op jaarbasis ongeveer 3600 kwh.......jaarlijks hebben we een opbrengst van ongeveer 2800 a 2900 kwh...... wij betaalden afgelopen twee jaar maximun 460 euro aan verbruik(luminus) ....dit geeft ons jaarlijks besparing van ongeveer 800 euro rekening houdend met prosumententarief......dus onze installatie is zeker terugverdiend in 7 jaar..