Zo groot is de winst die frituren maken op... saus!

thinkstock
Bij een goed pak friet hoort een lekkere saus. En het is op die saus dat frituren een forse winst maken, blijkt uit een kleine rondvraag van Sudpresse. Tot wel 400 procent.

Sudpresse rekende uit dat groothandel Spuntini 5 kg-potten mayonaise van het merk La William aan frituren verkoopt voor 14,53 euro per stuk. Een portie van 50 gram kost de friturist dus 14 cent, terwijl die vaak worden verkocht voor 70 cent. Dat komt neer op een brutomarge van 400 procent. Andere sauzen zijn bij de groothandel duurder, maar zelfs de prijzige brazilsaus levert nog altijd een winst van 200 procent op.

Daarbij moet wel opgemerkt worden dat sauzen in veel zaken ook gewoon een halve euro kosten, en dat de frituren slechts een paar cent verdienen aan de verkoop van frieten zelf. Zoals een restaurant de winst haalt uit flessen wijn en niet op de voeding, zo puren frituren de winst uit saus en snacks.

thinkstock

Curryworsten

In april vorig jaar kwam nog in het nieuws dat curryworsten de goedkoopste frituursnack zijn: ze werden toen gemaakt voor 6 cent. De groothandel kocht ze in voor 17 cent, de frituur voor 50 cent. En de consument telde er 1,75 tot 2 euro voor neer.

Bernard Lefèvre van de Vereniging van Frituristen benadrukte toen dat een curryworst haast de enige snack is die zo'n winstmarge oplevert, want dat de frituristen zich verder blauw betalen aan belastingen.

Photo NewsReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.