Exclusief voor abonnees

Zo gezond is ons brood: “Tarwe wordt onterecht beschouwd als een dik- en een ziekmaker”

De Belg eet meer brood en dat is goed nieuws.
Wannes Nimmegeers De Belg eet meer brood en dat is goed nieuws.
Voor het eerst in tien jaar eten de Belgen weer iets meer brood: 1,5% extra of 106 gram per dag. De winkelrekken liggen vol met broodsoorten, maar hoe (on)gezond zijn die, en welke kies je nu het best? Lector voedingstechnologie Frank Van Boxstael (HoGent) scheidt het kaf van het koren en diëtiste Sanne Mouha zet de gezondste broden op een rij. 

Je hebt 3% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en steun Rode Neuzen Dag. Jouw eerste betaling gaat integraal naar Rode Neuzen Dag

 • Steun Rode Neuzen Dag en word abonnee voor 27/11
 • Slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wil
Abonneer je nu7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roger Verbrugge

  Sedert ik zo goed als geen tarweproducten - vooral brood - meer eet heb ik 's morgens een frisse kop en veel meer energie. Ik geloofde ook niet in de anti-gluten hype maar het verschil is wel opvallend. Heeft dit te maken met de samenstelling van brood?

 • walter destrycker

  in bloem zitten van nature gluten nu is zo dat debakker bij zijn bloem nog gluten (broodverbeteraars)toevoegd dus brood van de bakker creert glutenintolerantie. dus zonder bloemverbeteraars halen bij molen en zelf bakken is beter.

 • Emile De Smedt

  Goede manier om brood te maken kon zelfs de grootmoeders.Ook kramiek als het kermis was.Wie kans heeft bloem te kopen aan een Wind-watermolen zal beter brood maken dan wat nu over toonbank gaat.Bloem,water,bakkersgist,zout en vetstof naar keuze.Goed kneden,rijstijd en bakken maar.Deden bakkersvroeger ook maar nu zijn verbeteraars er bij.Wat het ook zijn mag?

 • gaspard van de ketele

  Echt gezond brood vindt je niet meer bij de bakker, het zit vol met chemische producten Het is gelijk wijn, je mag niet weten wat er in zit (staat niet op de zak)

 • Jan De Korte

  Dat hebben we te danken aan bepaalde bv ' s zoals padcale naesens, Nathalie meskens die van niets weten maar het wel allemaal verkondigen.