Zo geef je jouw (klein-)kinderen het best een financiële duw in de rug

Er zijn nog steeds enkele banken die hogere rentes bieden voor rekeningen op naam van kinderen en jonge mensen
Shutterstock Er zijn nog steeds enkele banken die hogere rentes bieden voor rekeningen op naam van kinderen en jonge mensen
Voor veel ouders en grootouders is het vanzelfsprekend dat ze kinderen en kleinkinderen een financiële duw in de rug geven, in de vorm van spaarcenten. Maar wat is nu eigenlijk de beste manier om dat te doen? We zochten de meest geschikte formules uit.

1. Jongerenspaarrekening

Een klassieke spaarrekening is een voor de hand liggende optie als je voor jouw kinderen of kleinkinderen een extraatje opzij wil zetten. Maar misschien is een specifieke spaarrekening voor jongeren beter geschikt. Er zijn nog steeds enkele banken die hogere rentes bieden voor rekeningen op naam van kinderen en jonge mensen.

CPH Banque heeft zelfs drie varianten. De rekening voor kinderen tot 3 jaar biedt voor bedragen tot 10.000 euro een basisrente van 0,65 procent en een getrouwheidspremie van 0,20 procent. Voor kinderen van drie tot twaalf wordt dat 0,45 procent basisrente en een getrouwheidspremie van 0,20 procent. En voor kinderen van 12 tot 26 jaar een basisrente van 0,25 procent en een getrouwheidspremie van 0,20 procent.

Andere mogelijkheden zijn onder meer de Triodos Jongerenspaarrekening voor klanten tot 18 jaar, met een basisrente van 0,20 procent en een getrouwheidspremie van 0,30 procent. Europabank heeft ook een Jongerenspaarboekje, met een basisrente van 0,20 procent en een getrouwheidspremie van 0,10 procent.

TIP: Vergelijk hier alle jongerenspaarboekjes met de hoogste opbrengst

2. Spaarabonnementen

Een alternatief voor een jongerenspaarrekening is een spaarrekening, met als doen het regelmatig bijstorten van beperkte bedragen. Zo biedt DB Saving Plan van Deutsche Bank een basisrente van 0,60 procent en een getrouwheidspremie van 0,30 procent. Op de rekening mag elke maand tot 500 euro worden gestort. De vergelijkbare Cocoon-rekening van bpost biedt een basisrente van 0,40 procent en een getrouwheidspremie van 0,15 procent. De rekening is bestemd voor mensen tot 40 jaar.

3. Tak21-spaarverzekeringen

Een alternatief voor de diverse spaarrekeningen is een tak21-spaarverzekering. Die biedt een basisrente, die voor een bepaalde periode gegarandeerd wordt. Bovenop kan je nog een winstdeelneming krijgen indien de verzekeraar erin slaagt om je inleg met winst te herbeleggen en zijn financiële toestand dat toelaat. De opbrengst van tak21-spaarverzekering is vrijgesteld van roerende voorheffing als ze minstens acht jaar loopt. Die periode start bij de opening van de rekening. Dat er latere bijstortingen gebeuren, verandert daar niets aan.

Met Yongo heeft verzekeraar AG speciaal een tak21-spaarverzekering ontwikkeld voor jongeren.

TIP: Vergelijk hier alle tak21 spaarverzekeringen met het hoogste rendement

4. Beleggingsplannen

Wil je veel langer voor jouw kinderen of kleinkinderen sparen? Dan wordt een beleggingsplan of tak23-beleggingsverzekering een interessante keuze. Je stortingen worden dan belegd in aandelen, obligaties en andere financiële producten. De opbrengst is evenwel niet gegarandeerd en de waarde van het plan kan zowel stijgen als dalen.

TIP: Vergelijk hier alle beleggingsplannen en hun rendement

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees ook:

KBC belegt met je wisselgeld

Dit zijn vier veilige alternatieven voor het spaarboekje

Zes bruikbare tips voor wie sparen echt lastig vindt

Bronspaargids.be
24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Verhaelen Sylvain

  Sparen voor de kinderen?geloof me 2 verdieners,zeker niet groots leven en sparen voor onszelf gaat nauwelijks.. er is altijd wel iets aan vervanging toe,of gaat naar de kinderen hun opgroeien toe. Alles wordt wat financiële middelen betreft uitvergroot in de boekskes!ik denk dat een modaal inkomen (beiden) rond de 3200 net is,niet?

 • james vroman

  nu gaan die liberalen al voor kind en gezin spelen ook ..

 • Paul Verbeeck

  Laat de staat ons dan wat meer overhouden en ons minder verplichten om bepaalde kosten te maken, de enigen die rijker worden van deze dingen zijn de banken en de staat.

 • guy vermeulen

  als je kinderen op de wereld zet moet je er maar voor zorgen dat ze niks te kort komen , anders maak je er geen !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Maar ja, de meesten doen het geld liever zelf op. Ben nog nooit op reis geweest ,spaar voor mijn kinderen,liever zelf iets te kort dan de kinderen.

 • Tom Van Genechten

  Als je kinderen hebt moet je gewoon zorgen dat ze een betere start krijgen dan je zelf hebt gehad. Als iedereen zo dacht verdwijnt de armoede langzaam uit de wereld. De mentaliteit van 'ik heb er ook moeten voor werken' houd de armoede alleen maar in stand.