Zeven Vlaamse gemeenten willen statiegeld op blikjes en plastic

thinkstock
Er hebben zich nu ook enkele Vlaamse gemeenten aangesloten bij de zogenaamde 'Statiegeldalliantie', die de regering ertoe wil aanzetten statiegeld in te voeren op alle PET-flessen en blikjes. Het gaat om Halen, Hamont-Achel, Haacht, Laakdal, Tielt, Zoersel en Hasselt. Ook Natuurpunt is voorstander van statiegeld.

De Statiegeldalliantie is een samenwerkingsverband tussen Nederland en Vlaanderen, die ervoor pleit om statiegeld in te voeren. "Statiegeld beweegt mensen ertoe om hun lege flesjes en blikjes opnieuw in te leveren. Daardoor is er minder zwerfafval, minder dierenleed, minder opruimkosten voor lokale overheden en betere recycling van waardevolle materialen", zegt de alliantie, die wil aantonen dat er een breed draagvlak voor de maatregel bestaat. 

In Vlaanderen deden onder meer Test-Aankoop en de Bond Beter Leefmilieu (BBL) al mee, nu komen daar dus ook een aantal gemeenten en Natuurpunt bij. De alliantie telt in totaal al 101 leden.

Opmerkelijk is dat de gemeenten ingaan tegen Fost Plus, de vzw die voor hen de inzameling en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval regelt en zoals bekend helemaal geen voorstander is van statiegeld.
122 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Kristofwencke Bollestaelens

  Ik ben echte fan, die dagelijkse troep hoef ik dan niet meer op te ruimen of ik verdien er een centje aan! Dit mag zo voor alle drankflessen in glas ook

 • magda de buyser

  mariette meeus, dat is wel niet overal in amerika. In Georgia bv. wordt niets gerecycleerd.

 • mariette meeus

  neem een kijkje in Amerika waar je plastiek flesjes,glazen flessen,blikjes gewoon naar een machine doet die je statie geld terug geeft

 • raf peeters

  @jan van dessel, Milissa Neyt weet wel degelijk waar ze het over heeft ,denk dat je nog nooit zo'n automaat van kortbij gezien hebt ,die werkt vol automatisch en sorteert ook nog vol automatisch ,zowel blik ,kleine plastiek flessen ,grote ,1 liter ,2 liter flessen,jij denkt dat er aan de andere kant een manneke staat die alles indivi-dueel in een bakje sorteert of wat?.Kan je geruststellen,zeker niet.

 • Dirk N.M. Van Caekenberghe

  Laten we niet vergeten dat een leeg blikje minder weegt dan een vol blikje. Als we dan een vol blikje kilometers lang kunnen meesleuren vooraleer het leeg te drinken, kunnen we dan niet eenvoudig het leeg blikje terug mee naar huis nemen?... Hetzelfde met plastiekflesjes en inpakpapier van eetwaren. Eenvoudig, niet?