Zes op de tien Vlamingen willen shoppen op zondag

PHOTO_NEWS
Zes op de tien Vlamingen zijn vragende partij om op zondag te winkelen. Dat schrijven Het Belang van Limburg, Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad vandaag op basis van een bevraging bij 50.000 Vlamingen naar wat de noden en wensen van de klanten zijn.

Zestig procent van de Vlamingen zegt dat ze er "zeker" of "waarschijnlijk" gebruik van zouden maken als winkels op zondag de deuren openden. Amper twaalf procent van de ondervraagden zou het zeker niet doen.

Vooral supermarkten zouden hun voordeel doen als ze de zondagssluiting laten vallen: een kleine tachtig procent van de Vlamingen zou gebruikmaken van zondagsopeningen van hun supermarkt. Maar ook bakkers (54 procent), kledijwinkels (46 procent), apotheken (43 procent), kruideniers (36 procent) en doe-het-zelfzaken (34 procent) zouden er hun voordeel mee doen, veel meer dan sportwinkels (17 procent), fietsenmakers (12 procent) of meubelwinkels (17 procent).

Unizo
Werkgeversorganisatie Unizo is geen voorstander. Zondagswinkelen is lang niet overal en altijd rendabel en opportuun voor de handelaars, zegt het. Het moet daarom beperkt blijven tot de toeristische centra, en dan nog onder voorwaarden.

"Het risico bestaat dat een zondagsopening extra kosten met zich meebrengt (hogere personeelskost, energieverbruik, ...) die niet gecompenseerd worden door een groter aantal bezoekers, en de relatie met het personeel onder druk zet", klinkt het in een persbericht.