ZEB stopt omstreden wedstrijd met plastische chirurgie als hoofdprijs

De actie 'Zeb windt er geen doekjes om'.
rv De actie 'Zeb windt er geen doekjes om'.
ZEB heeft beslist om zijn wedstrijd met 5.000 euro aan plastische chirurgie als hoofdprijs stop te zetten. Dat gebeurde nadat de kledingketen werd gedagvaard door het parket.

In de strijd voor "open en rechtlijnige communicatie" organiseerde ZEB een wedstrijd met als hoofdprijs het laten uitvoeren van plastische chirurgie ter waarde van 5.000 euro.

"Weg met die taboes net zoals het taboe rond plastische chirurgie", vond ZEB. Dat was buiten het parket van Halle-Vilvoorde gerekend, want het gaat om verboden reclame. De wet verbiedt expliciet eender welke vorm van reclame voor plastische chirurgie.

"Na analyse van het dossier zijn we van mening dat er voldoende elementen zijn om zowel het bedrijf als de zaakvoerder te vervolgen voor deze inbreuken", stelde een parketwoordvoerder. Het bedrijf riskeert een boete van 72.000 euro, de zaakvoerder een boete van 30.000 euro en een gevangenisstraf van zes maanden.

Als gevolg van die dagvaarding heeft ZEB beslist de campagne stop te zetten. "ZEB wil de polemiek niet op de spits drijven", klinkt het. Het bedrijf zegt enkel promotie voor zichzelf te hebben gemaakt en niet voor plastische chirurgie.

"ZEB heeft niet de intentie om in een juridische strijd verwikkeld te geraken over een wet tegen reclame voor plastische chirurgie. De enige doelstelling van de campagne was om de soldenwetgeving aan te klagen", aldus het persbericht.

De hoofdprijs wordt nu omgezet in 5.000 euro aan kledij.