Woonleningen op 20 jaar vast onder 1%: het is zover

freepik
Voor het eerst dook een bank in ons land voor een woonlening met een vaste rente op 20 jaar onder de 1%. Dit blijkt uit data gedeeld door de gebruikers van Spaargids.be.  

Het gaat hier natuurlijk om een onderhandeld tarief. Dit betekent dat de klant in kwestie over een stevig dossier beschikte om de bank tot extra toegevingen te bewegen. Het zou bijvoorbeeld om een grote terugbetalingscapaciteit kunnen gaan, of een langdurig engagement voor bijvoorbeeld verzekeringen, sparen, betalingsverkeer en beleggingen.

Historisch lage rente

De grens van 1% was op de looptijden van 10 jaar en 15 jaar vast in respectievelijk 2016 en 2018 al eens gesneuveld. Op 20 jaar is dit een nieuwe kaap die is gerond in de evolutie van de dalende rentevoeten op de markt van de hypothecaire kredieten.

Om nog even te duiden: de zeer lage rentes waartegen woonleningen momenteel worden afgesloten, zijn een gevolg van het beleid van de Europese Centrale Bank.  Die moedigt commerciële instellingen momenteel sterk aan om zoveel mogelijk te lenen aan particulieren en bedrijven, zodat die op hun beurt met hun uitgaven de economie kunnen aanzwengelen. 

Op bedragen die banken niet besteden aan leningen en die ze bij de centrale bank plaatsen, moeten ze immers een strafrente betalen. Beter iets krijgen dan iets te moeten betalen, oordelen de banken.

TipBekijk hier zelf de goedkoopste hypothecaire leningen op de markt.

Lees ook:

Worden de banken strenger voor het toestaan van leningen?

Wat weegt het zwaarst: lagere registratierechten of de woonbonus?

1 op de 5 kiest nog altijd voor variabele rentevoet: een berekend risico?

Bronspaargids.be.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tim Peeters

  Inderdaad guy ,vele mensen gaan hard wakkerschrikken.

 • Pieter Verhulst

  Niet liegen. Net simulatie gedaan als klant bij de voorgestelde bank. 1,44 op 20 jaar. Als je verzekeringen enzo bij neemt nog 1,14 .

 • marc van buggenhout

  Mijnheer Johan Van Geyte, als u dit publiceert wil u dan ook eens nadenken over die 80 % mensen die zowat de volle pot moeten lenen, die geen hoog inkomen hebben, die op geen toegevingen moeten rekenen, die nauwelijks de notariskosten hebben, die geen hulp hebben van ouders en nog een paar andere zaken. U gooit dat gewoon in het openbaar terwijl de situatie van een rente van minder dan 1 % maar voorbehouden is aan een zeer zeer selekt publiek. Denk na wat u publiceert aub !

 • etienne vijverman

  en de spaarder betaald het gelach !!!!!!!!!!!!!!!

 • Lieven Roels

  Dimitri ; mensen kijken er niet naar, want wat is JKP. velen kennen zelfs die term niet