Woonleningen blijven records breken

Hollandse Hoogte / Peter Hilz
Ook in het derde kwartaal hebben de banken voor een recordbedrag aan hypothecaire kredieten toegekend, goed voor in totaal 9,4 miljard euro (herfinancieringen niet meegerekend). Ook nu werd de vraag gestimuleerd door de lage rentevoeten, stelt de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK).

In het eerste en het tweede kwartaal werden al records neergezet. Dat is nu dus ook het geval in het derde kwartaal. "Het hoogste niveau ooit in een derde trimester", zegt de BVK. Die werden toegekend in ongeveer 69.500 dossiers. Zowel het bedrag als het aantal lag ongeveer 11 procent hoger dan in het derde kwartaal van vorig jaar.

Iets meer dan de helft van de leningen had betrekking op de aankoop van een woning, een vijfde op renovatie. Naast de nieuwe hypothecaire kredieten waren er ook ruim 8.500 dossiers voor externe herfinanciering van een lening.

"De zeer lage rentevoeten voor hypothecaire kredieten blijven de vraag stimuleren", aldus Ivo Van Bulck, de secretaris-generaal van de Beroepsvereniging van het Krediet. "Die stijging is zowel voelbaar bij kredieten voor de aankoop, de bouw als voor de renovatie."

Vanaf 163.000 euro
In augustus was er bijvoorbeeld sprake van een rentevoet van 1,55 procent voor kredieten met een jaarlijks veranderlijke rentevoet en van 1,74 procent voor kredieten waarbij de rentevoet minstens 10 jaar vastligt.
Ongeveer 86 procent van de kredietnemers koos in het derde kwartaal overigens voor een vaste rentevoet of een rentevoet die minstens 10 jaar vastligt. Kredieten met een jaarlijks veranderlijke rentevoet worden nog door amper 1 procent gekozen. 

Het gemiddelde bedrag van een lening voor de aankoop van een woning steeg in het derde kwartaal lichtjes, tot 163.000 euro. Voor de bouw van een woning werd gemiddeld 175.000 euro geleend, en voor aankoop + renovatie was dat ongeveer 195.000 euro.

Lees ook: 

Lenen om te renoveren? Dit zijn de beste opties

Is de variabele rentevoet nog interessant? Onze expert berekent de verschillende scenario’s

Is lenen voor een tweede woning interessant en op welke zaken moet je allemaal letten?
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Emi De graeve

    zonder lening geraakt ne werkmens nooit aan Deen dak boven het hoofd en dat is de enige en goede belegging met een klein pensioen later.

  • Dominique Hermys

    En dan, gaan de banken er onder door.